Hispaniola: Jeanne usmrtila oko 60 osoba

OKO 60 osoba poginulo je na karipskom otoku Hispanioli u rušilačkom pohodu tropske oluje Jeanne, izvijestili su u ponedjeljak službeni izvori.

Nakon što je opustošila Bahame i Puerto Rico gdje je usmrtila devet osoba, Jeanne - četvrta ovoljetna velika tropska ciklona koja je pogodila regiju nakon uragana Charleya, Frances i Ivana, premješta se prema Atlantiku i u sljedećih bi se nekoliko dana trebala zadržati iznad oceana. Američki državni centar za uragane smješten u floridskom Miamiju, upozorio je da bi oluja mogla ponovno ojačati.

Jeanne je do sada najsnažnije pogodila područje Haitija gdje je poginulo najmanje 50 osoba, a 150 ih se smatra nestalima. U susjednoj Dominikanskoj Republici od posljedica nevremena poginulo je sedam osoba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Misije za stabilizaciju UN-a na Haitiju Toussaint Kongo-Douduop izjavio je kako bi broj poginulih na Haitiju mogao biti i veći, s obzirom na činjenicu da je poplavljeno 80 posto područja grada Gonaivesa, od glavnog grada Port-au-Princea udaljenog 110 km. Među poplavljenim zgradama su bolnica i policijska postaja. Visina vode na nekim mjestima iznosi 3 metra. Dužnosnici su izvijestili da je slično stanje i u mjestu Port-de-Paixu na krajnjem sjeveru otoka.

UN, koji je u nedjelju počeo s dopremom humanitarne pomoći iz zraka u ponedjeljak će u područje Gonaivesa dopremiti vodu i lijekove, a kamionima će se u pogođeno područje poslati hrana, rekao je Kongo-Doudou. U ugroženo područje danas su krenule dvije ekipe liječnika, jedna iz Argentine i druga koja djeluje u sklopu Liječnika bez granica.

I dok se Jeanne premješta nad Atlantik gdje bi se trebala zadržati sljedećih nekoliko dana, a uragan Ivan i dalje slabi iznad gradova na istočnoj obali SAD-a, meteorolozi upozoravaju na novu, petu zaredom ovoljetnu tropsku ciklonu nazvanu Karl koja se formira iznad Atlantika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara