"histrioni" praizveli predstavu "lažna barunica" ivana kušana

Komediju Ivana Kušana "Lažna barunica", kojom se podsjeća na bogatu zagrebačku cabaret scenu tridesetih godina 20.stoljeća, Glumačka družina "Histrion" praizvela je večeras na Cabaret sceni "Gumbek".

Riječ je o veselom pučkom igrokazu s pjevanjem i pucanjem koji govori o Agramu, slomljenim ženskim srcima, strašnim razbojstvima, navodnim vjerolomstvima, dekadenciji i smijehu, odnosno, značajnijim obilježjima Zagreba tridesetih godina, piše o predstavi redatelj Vid Balog.

Predstavu su, na zagrebačkom kajkavskom, za prepuno gledalište odigrali: Maja Petrin, Adam Končić, Mirela Brekalo, Marija Borić, Alen Šalinović, Vid Balog, te Duško Zubalj koji je glumce pratio na glasoviru.

Gledatelji su predstavu, koju su po završetku pozdravili dugotrajnim pljeskom, odgledali u ležernoj i opuštenoj atmosferi budući je Cabaret scena "Gumbek" u najvećem dijelu postavljena sa stolićima i stolicama, a nešto je manje stolica postavljenih u redu kao u pravom kazalištu.

Potaknut anegdotom o Titu Strozziju, glumcu i redatelju kojem je posvećena predstava "Histriona", Kušan je napravio komediju o tridesetima u Zagrebu kada se cabaret navodno izvodio na četrdesetak mjesta u gradu, rekao je o predstavi umjetnički ravnatelj "Histriona" Zlatko Vitez.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima redatelja Vida Baloga u predstavi "Lažna barunica" govori se o mnogim javnim osobama toga vremena od Tita Strozzija do Miroslava Krleže i njegove supruge Bele, a aludira se i na tadašnje društvene, političke i kazališne prilike.

Ovogodišnje, 18. zagrebačko "Histrionsko ljeto" svečano je otvoreno 4. srpnja predstavom Williama Shakespearea "Romeo i Julija" u režiji Dražena Ferenčine. Kao i svake godine "Histrioni" će gostovati diljem Hrvatske, a od poznatijih festivala najavili su nastup na Krčkim večerima, te Brijunskom i Splitskom ljetu.

Ove će godine gostovati i u Moliseu u Italiji, te u Tivtu i Kotoru.

(Hina) sdju vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara