HIT i FSB potpisali ugovor o financiranju visoke tehnologije

HIT i FSB potpisali ugovor o financiranju visoke tehnologije

HRVATSKI institut za tehnologiju (HIT) i zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) potpisali su ugovor o financiranju tehnologijskog projekta "INGPOS-inteligentni nadzor glavnog pogona obradnih sustava“ u vrijednosti od 2,080.000 kuna.

Ugovor je u ime HIT-a potpisao direktor Pero Munivrana, a u ime FSB-a nositelj projekta Toma Udiljak i dekan Izvor Grubišić. Projekt će se financirati u razdoblju od 2 godine i 6 mjeseci kao dio HIT-ovog programa TEST. Njime se financiraju pretkomercijalne istraživačke djelatnosti razvoja novih tehnologija do faze izrade prototipa.

Cilj projekta je razvoj inteligentnog sustava nadzora i dijagnostike glavnog vretena (GV), ključnog elementa alatnih strojeva. Predlagatelj projekta je jedna od najinovativnijih malih tvrtki u Hrvatskoj - HSTEC iz Zadra, a potencijalni korisnici su sve tvrtke koje koriste složenije obradne sustave, proizvođači alatnih strojeva, fakulteti itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za projekt su već zainteresirane i neke inozemne tvrtke, primjerice američka Dynomax Mundelein ili njemačka KADIA Production. Inteligentni sustav motovretena je inovativni, tržišno i izvozno orijentirani proizvod visoke tehnologije koji će hrvatske tvrtke učiniti konkurentnijim na svjetskom tržištu. Program TEST ovim je ugovorom nastavio poticati napredne ideje hrvatske akademske zajednice.

Prvi ugovor potpisan je u listopadu 2007. godine s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER). Uslijedio je projekt s Instituta Ruđer Bošković, napredni IT projekt iz Splita, a zatim i prvi hrvatski poligraf (FER) te prvi hrvatski industrijski dvoručni robot (FSB). U svibnju je financiran projekt mladih znanstvenica s Medicinskog fakulteta, a u rujnu i projekt iz Splita (KBC Split) koji se bavi kognitivnim uvježbavanjem sportaša.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara