HLK: Stručna povjerenstva o javnim istupima liječnika

Nadležna povjerenstva Hrvatske liječničke komore (HLK) očitovat će se o konferenciji za tisak skupine liječnika koja je govorila o medicinski potpomognutoj oplodnji i utvrditi ima li mjesta za disciplinski postupak pred sudom Hrvatske liječničke komore, priopćeno je danas sa sjednice Izvršnog odbora Komore.

U javnosti se smiju iznositi samo podatci koji se temelje na znanstvenim dokazima, a pitanja o kojima ne postoji slaganje unutar struke treba raspraviti u stručnim krugovima, napominje se.

Liječnici smatraju da je potrebno donijeti zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji i to područje regulirati u skladu sa suvremenim medicinskim dostignućima i etikom te onemogućiti manipulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Liječnici su dužni ponašati se u skladu sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata i po liječničkom kodeksu, te žene koje se žele podvrgnuti medicinski potpomognutoj oplodnji upoznati sa svim koracima i rizicima koji postoje, kaže se.

O tome jesu li javni istupi predstojnika Klinike za ginekologiju i porodiljstvo Sv. Duh Ante Klobučara, specijalista za ginekologiju i porodništvo Klinike za ženske bolesti i porode prof. Damira Bukovića i šefa Odjela za ultrazvučnu dijagnostiku Klinike za ženske bolesti i porode Alberta Despota za pokretanje disciplinskog postupka HLK - odlučit će Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju i Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor HLK, navodi se u priopćenju.

(Hina) xiluc/pp ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara