HNB o Brexitu: Pomno pratimo situaciju na tržištu

HNB o Brexitu: Pomno pratimo situaciju na tržištu

Foto: Hina

TEČAJ kune prema euru ostao je stabilan unatoč pojačanoj kolebljivosti koja je danas obilježila financijska tržišta nakon vijesti o rezultatima referenduma o izlasku Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije, priopćili su iz Hrvatske narodne banke.

Iz HNB-a kažu da je vidljiv blagi porast prinosa na hrvatske državne obveznice denominirane u eurima, ali da za ocjenu i kratkoročnih učinaka rezultata referenduma treba ipak pričekati da se stišaju prvi odjeci iznenađenja njegovim rezultatima, koji su izazvali značajnu volatilnost na financijskim tržištima.

Niska razina trgovinske povezanosti s UK

Između Republike Hrvatske i UK prisutna je relativno niska razina trgovinske povezanosti.

Hrvatski je izvoz u UK u 2015. godini iznosio 205 mil. EUR, s udjelom od 1,8% ukupnog hrvatskog izvoza, odnosno 0,5% hrvatskog BDP-a. Hrvatski uvoz iz te zemlje je u istom razdoblju iznosio 209 mil. EUR, s udjelom od 1,1% u ukupnom uvozu, odnosno 0,5% hrvatskog BDP-a. U 2015. godini u Hrvatsku je stiglo 490.510 britanskih turista (3,9% od ukupnih dolazaka), s ostvarenih 2.419.237 noćenja (3,7% ukupnih noćenja). Od 2011. do 2015. broj turista iz Velike Britanije koji dolaze u Hrvatsku se udvostručio, navode iz HNB-a.

"Potencijalni dugoročni učinci rezultata referenduma kako na gospodarstvo EU, tako i na Hrvatsku ovisit će o daljnjim potezima UK, vremenu i strukturi izlaska iz EU, učincima na političku dinamiku EU integracija, srednjeročnim do dugoročnim učincima svih ovih elemenata na financijska tržišta, izmedju ostalog i na apetit za rizik pojedinih skupina zemalja i investitora.
HNB pomno prati situaciju na tržištu, te će i u novim uvjetima nastaviti osiguravati stabilnost tečaja i bankarskog sustava", kažu iz HNB-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara