HNB: O NADZORU POSLOVANJA Nove banke d.d.

Hrvatska narodna banka priopćila je danas da je u obavljanju nadzora nad poslovanjem Nove banke d.d. poduzela sve mjere u okviru svojih ovlasti danih Zakonom o Hrvatskoj narodnoj banci i Zakonom o bankama.

Središnja banka priopćenjem je reagirala na pisanje tjednika "Nacional" da je Nova banka isplatila 17,4 milijuna kuna svom većinskom vlasniku Charlemagne Capitalu na ime nepostojećih konzultantskih usluga. List pritom ističe da je to utvrdila Direkcija za izravni nadzor banaka i štedionica HNB-a, a za nesankcioniranje tog pranja novca proziva viceguvernera središnje banke Čedu Maletića.

Iz HNB-a ističu da su pri obavljanju izravnog nadzora poslovanja Nove banke, vezano uz postupanje po Zakonu o sprečavanju pranja novca, izvijestili Ured za sprečavanje novca.

"Vezano za kontrolu sprečavanja pranja novca i postupanja po zakonu koji regulira navedenu materiju, ukoliko Hrvatska narodna banka pri izravnom nadzoru utvrdi nepostupanje po tom zakonu, tada izvješćuje nadležno nadzorno tijelo - Ured za sprečavanje pranja novca i dostavlja mu predmetnu dokumentaciju na daljnje procesuiranje. Pri obavljanju izravnog nadzora poslovanja Nove banke postupljeno je na naprijed navedeni način", ističu iz HNB-a.

Središnja banka u priopćenju podsjeća da je u razdoblju od 25. studenoga do 13. prosinca prošle godine obavljen izravni nadzor poslovanja Nove banke, kojom prilikom je utvrđen visok iznos troškova konzultantskih usluga, koji su činili jednu trećinu ukupnih općih i administrativnih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"S obzirom da su ti troškovi bili koncentrirani prema vlasnicima banke i to u uvjetima kada je banka poslovala s gubitkom, zatraženo je obrazloženje", navodi se u priopćenju HNB-a i dodaje da je Nova banka iskazala prigovor na navedenu konstataciju u Zapisniku HNB-a.

Nadalje se navodi da je u tu svrhu Nova banka dostavila Zapisnik o obavljenom inspekcijskom nadzoru obračunavanja, evidentiranja, prijavljivanja i plaćanja poreza na dobit za 2001. godinu napravljen od strane Porezne uprave temeljem obavljenog inspekcijskog nadzora od 28. listopada 2002. do 8. siječnja 2003. godine. Taj je zapisnik Porezne uprave obuhvatio i dotične konzultantske usluge, te one njime nisu osporavane, već je traženo plaćanje odgovarajućeg poreza, navode iz HNB-a.

"Kako nadležno tijelo - Porezna uprava nije osporilo navedene konzultantske troškove po kojem su već plaćeni odgovarajući porezi, tada ni Hrvatska narodna banka nije imala zakonsko uporište za nepriznavanje tih troškova. Da je Hrvatska narodna banka to učinila, onda bi istu materiju protumačila na suprotan način od drugog nadzornog tijela koje je i nadležno za nju", navode iz HNB-a.

Ističu također da je zbog toga HNB među mjerama koje je izdala Novoj banci (Rješenjem od 4. ožujka 2003.), donijela i mjeru kojim je ograničila konzultantske usluge prema vlasnicima banke. Ta je mjera u ingerencijama HNB-a i za nju ima zakonsko uporište, navode iz HNB-a.

(Hina) pp/bn ds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara