HNB rješava krizu: Bankama 3,7 milijardi kuna iz rezervi?

HNB rješava krizu: Bankama 3,7 milijardi kuna iz rezervi?

FINANCIJSKA kriza zahvatila je i hrvatsko tržište pa je u danu kad je Crobex zabilježio rekordni pad, Hrvatska narodna banka donosi odluku o novčanoj pomoći bankama, odnosno o povratku sredstava iz rezervi.

Riječ je o ukidanju obvezne granične pričuve od 55 posto - 4,5 milijuna eura (3,7 milijardi kuna), koliko su banke morale pohraniti u HNB-u zbog rizika kreditnih plasmana i duga. S obzirom da dobro poslovanje hrvatskih banaka, ne samo da nije dostignuta granica zaduživanja, već su smanjeni kreditni plasmani.

Guverner HNB-a Željko Rohatinski je na otvaranju 18. konferencije Zagrebačke burze naveo kako je u neplasiranim kreditima ostalo dodatnih šest milijardi kuna te kako će HNB će osigurati daljnju likvidnost sustava.

"Krizu već osjećamo, ali neće doći do kreditnog sloma"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitanje hoćemo li osjetiti krizu je trivijalno, jer njene posljedice već osjećamo i osjećat ćemo ih i dalje, ali se ništa slično kreditnom slomu, do kakvog je došlo u svijetu, neće dogoditi u Hrvatskoj. Kod nas kreditne krize nema, niti bi trebalo doći do nje. Zbog visoke kapitaliziranosti banaka i visokih rezervi, neće doći niti do krize depozita, koji su danas u hrvatskim bankama sigurni", poručio je Rohatinski.

Dodao je kako do naglih padova na hrvatskom tržištu kapitala dolazi jer je posljednjih godina "ekspanzivno raslo inicirano uglavnom javnim ponudama udjela u državnim poduzećima po promotivnim cijenama", a naveo je i kako je "burza nezaobilazan činitelj financijskog sustava, ali još uvijek nema značajniju ulogu u financiranju gospodarstva te stoga ne treba dramatizirati".

I.M.
Foto: Lider

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara