HND i Biškupić osudili objavu Severininih obnaženih fotografija na Index.hr portalu

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) i ministar kulture Božo Biškupić oštro su danas osudili objavu fotografija s obnaženom hrvatskom pjevačicom Severinom Vučković koje je portal Index.hr na svojim web stranicama jučer prikazao uz tvrdnje da je riječ o fotografijama izdvojenima iz 11minutnog filma, navodno ukradenog iz Severinine privatne kolekcije u kojemu su prikazane eksplicitne scene seksa Severine i nepoznatog muškarca.

"Objava fotografija predstavlja kršenje zakona i još jedan od najtežih oblika kršenja profesionalnih načela i etike", izjavio je Hini predsjednik HND-a Dragutin Lučić Luce.

Istaknuo je kako je riječ o nagrubljem nasrtaju na nečiju privatnost i intimu u posljednje vrijeme.

Bez obzira što je riječ o javnoj osobi, takvo je ponašanje neprihvatljivo, rekao je Lučić, koji u ime HND-a od nadležnih pravosudnih tijela traži da procesuira objavljivanje fotografija po službenoj dužnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavu fotografija oštro je, kao nemoralan čin, osudio i ministar kulture Božo Biškupić.

Ministar je podsjetio da se po Zakonu o elektroničkim medijima osoba koja objavljuje fotografije na Internetu smatra nakladnikom elektroničke publikacije za kojega vrijedi zakonska zabrana objavljivanja sadržaja koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka, a osobito kada je riječ o nemoralnim i pornografskim materijalima.

Biškupić se nada da će na ovaj slučaj reagirati i nedavno imenovano Vijeće za elektorničke medije koje je, napominje ministar kulture, dužno pratiti pridržavaju li se nakladnici Zakona.

"Žalosno je da se prostor Interneta koji svaki razuman čovjek doživljava kao napredak i prigodu za svoju edukaciju koristi na način da se vrijeđa dostojanstvo čovjeka i temeljna ljudska prava", kazao je Biškupić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara