HND: Postupci vlasnika Dubrovačkog vjesnika grub napad na novinarsku struku

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) ocijenilo je danas da su prijetnje i uvjetovanje vlasnika Dubrovačkog vjesnika Ivana Balentovića da honorare za prošlu godinu isplati ako se novinari odreknu polovine zarađenog novca "grubi napad na novinarsku struku i dosegnutu razinu medijskih sloboda".

Izvršni odbor HND-a u priopćenju podupire stajalište dubrovačko-neretvanskog Županijskog vijeća HND-a koje je jučer upozorilo na neprihvatljivo ponašanje vlasnika Dubrovačkog vjesnika, nakon što je više novinara - suradnika Dubrovačkog vjesnika od njih zatražilo pomoć.

"Pravno je i moralno neprihvatljivo tražiti od novinara honorarnih suradnika Dubrovačkog vjesnika da se odreknu polovice honorara za obavljeni posao za koji su odavno trebali biti isplaćeni", smatra Županijsko vijeće, ocjenivši "da je povezivanje takve odluke s budućom suradnjom u listu još jedan ružan dubrovački medijski presedan".

Više novinara je na skupu dubrovačkih novinara 26. ožujka, te u drugim prigodama zatražilo pomoć HND-a zbog ponašanja Ivana Balentovića koji je, tvrde, tražio da se novinari odreknu polovice honorara za 2003. ili više neće biti suradnici tog lista. Na pristajući na takve ucjene skupina honoraraca najavila je i zajedničku sudsku tužbu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno je predsjedniku Županijskog vijeća HND-a Vedranu Beniću novinar Dubrovačkog vjesnika Bruno Mustapić predao podnesak o ozbiljnim prijetnjama Ivana Belentovića, ne samo njemu, već i njegovoj obitelji, o čemu je obaviještena i PU Dubrovačko-neretvanska.

Takvo ponašanje, smatra Izvršni odbor HND-a, izravni je udar i na cjelokupnu novinarsku struku i dostojanstvo novinara u Hrvatskoj. U HND-u ističu da je još pogubnije kada to radi vlasnik javnog medija kojem bi među osnovnim zadaćama trebalo biti zalaganje za vladavinu prava i pravednosti.

U situaciji "kada takvi zategnuti odnosi poprimaju oblik prijetnje i životne ugroze novinara, HND upozorava da nije samo riječ o grubom napadu na novinarsku struku nego i na teško dostignutu razinu medijskih sloboda u Hrvatskoj", stoji u priopćenju Izvršnog odbora HND-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara