HND Upravi Večernjaka: Ili razgovor sa štrajkašima ili blokada poglavlja EU o medijskim slobodama

Foto:Boris Kovačev/Cropix

"AKO SE medijsko bezakonje hitno ne zaustavi, bit ćemo prisiljeni zatražiti ponovno otvaranje poglavlja koje regulira medijske slobode u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU", najavio je u današnjem priopćenju predsjednik Hrvatskog novinarskog društva(HND) Zdenko Duka. HND je još jednom upozorio Upravu Večernjeg lista da pozove novinare u štrajku na nastavak kolektivnog pregovaranja i tako okonča štrajk.

"Nije funkcija medija da potiču na razmišljanje"

"Trenutačni predsjednik Uprave Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević, svojedobno dok je bio glavni urednik 24 sata, ostao je dobro zapamćen po ocjeni da nije funkcija medija da potiču na razmišljanje. To je baš u skladu s ovim što se upravo događa. A događa se važan ogledni eksperiment koji može imati velike i trajne posljedice i za sve ostale redakcije u Hrvatskoj te međusobne odnose medijskih vlasnika, urednika i novinara. Ako eksperiment uspije u Večernjem listu, hrvatsko novinarstvo bit će pokoreno. Mjesto, redakcija Večernjeg lista, slučajno je. Moglo se to dogoditi i u gotovo bilo kojoj drugoj medijskoj redakciji u Hrvatskoj", stoji u priopćenju HND-a.

Idealno stanje za vlasnike medija-bez "tereta" stalno zaposlenih, bez socijalnih obveza

Duka upozorava da Večernjakove stranice od početka štrajka pune novinari s ugovorom o suradnji ili čak i bez njega, koji su ucijenjeni jer nemaju nikakva socijalna prava te će ih se menadžeri riješiti ako odbiju zadatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o prikrivenom radnom odnosu, a ne o onome što bi trebao podrazumijevati ugovor o suradnji. To je idealno stanje za medijske vlasnike i njihove menadžere-bez kolektivnog ugovora, bez "tereta" stalno zaposlenih, bez socijalnih i zakonskih obveza, uz svakodnevnu fluktuaciju radne snage, kako već gazde požele. Ali i bez potrebe da se obraćaju javnosti", tvrde u HND-u.

Štrajk osamdesetak stalno zaposlenih novinara Večernjeg lista traje već 11 dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara