HNK IVANA PL. ZAJCA O PRIPREMAMA ZA PREMIJERU "FILUMENE MARTURANO"

Umjetnički ansambl predstave "Filumena Marturano", koja će premijerno biti prikazana u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, održao je danas zajedno s intendanticom te kazališne kuće Mani Gotovac prvu konferenciju za novinstvo uoči premijere.

"Filumenu Marturano", melodramu autora Eduarda de Filippa, izvorno pisanu na napuljskom talijanskom dijalektu, preveo je Daniel Načinović na čakavski dijalekt ostavljajući pojedine djelove teksta na izvornom napuljskom. Time je, kako je istaknula intendantica Gotovac, izmislio sasvim novi jezik.

Redatelj predstave je Jagoš Marković kojega je Gotovac ocijenila jednim od najzanimljivijih redatelja u ovom dijelu Europe. On je izrazio zadovoljstvo radom u riječkoj kazališnoj kući, pohvalio kvalitetu i jedinstvo unutar ansabla i cijelog HNK navevši da su "svi dobri glumci i kazališta svugdje isti". Kazao je da je po prvi put u svom umjetničkom radu prihvatio ponuđeni tekst i razumio ga bez ikakvih ograda. Ustvrdio je da je to predstava o "ljudima s oštećenjima koji će se boriti kao životinje za zrno zdravlja i radosti".

Glavnu ulogu tumači Ksenija Prohaska, a uz nju će važnije uloge odigrati Alen Liverić, Zdenko Botić i Edita Karađole, a Leonora Surian, koja je netom diplomirala na rimskoj akademiji dramskih umjetnosti, debitirat će na riječkoj sceni.

Dramaturgija je djelo Magdalene Lupi, scenografija Ljerke Hribar, kostime su izradile Božana Jovanović i Sandra Dekanić, a svjetlo je oblikovao Deni Šesnić.

Premijera predstave bit će 12. prosinca.

(Hina) dsil dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara