hnk: praizvedba drame "octopussy"

U HNK u Zagrebu večeras je održana praizvedba drame "Octopussy" mladoga hrvatskog dramatičara Ivana Vidića u režiji i dramaturškoj obradbi Ivice Boban.

"Octopussy" je kao najbolji tekst za 2001. dobio nagradu "Marina Držića" što ju dodjeljuje Ministarstvo kulture.

Kako se navodi u programskoj knjižici, to je djelo koje se na nesvakidašnji način bavi mračnim ljudima i njihovim sudbinama u nekoj mračnoj krčmi izgubljenoj u vremenu i prostoru. U nju zalaze najrazličitiji gosti: od onih koji tvrde da se bave poduzetničkim poslovima, do unajmljenih pjevačica-zabavljačica, nijemih svjedoka života.

Dramaturginja predstave Sanja Ivić napominje da je to priča o nama samima, o našem znanju, iskustvu i odnosu prema životu, o čemu ovisi i naše shvaćanje toga djela koje nas ne prestaje iznenađivati.

Naglašava kako je Vidićev "Octopussy" primjer namjerne primjene "šuma u komunikacijskom kanalu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidićev tekst složen je od jezika raznih likova, od obične psovke do ritmizirane junačke proze, opisa udaljenih događaja koji namjerno podsjećaju na klasičnu grčku tragediju.

U glavnim ulogama nastupili su Mladen Vulić, Zvonimir Zoričić, Slavko Juraga, Alen Šalinović, Božidar Boban, Kruno Šarić, Ana Begić, Hana Hegedušić, Jadranka Đokić, Luka Dragić, Miro Šegrt, Nikša Kušelj i drugi.

Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević, kostimografkinja Doris Kristić, a glazbu za djelo napisao je Darko Hajsek.

(Hina) ta ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara