HNS: HDZ kupio nezavisne zastupnike za 250 tisuća kuna

SABORSKI Klub HNS-a prozvao je danas vladajući HDZ da namjerno već godinu dana ne želi u proceduru uputiti njihov prijedlog da se preispita zakonska osnova po kojoj nezavisni zastupnici primaju 250 tisuća kuna godišnje, a kako bi, kažu, kupovinom tih zastupnika osigurao većinu u Saboru.

HNS-ovac Nikola Vuljanić je na konferenciji za novinare rekao da je HNS još lani u studenom zatražio autentično tumačenje Zakona o političkim strankama od Odbora za zakonodavstvo, ali da njegov predsjednik Florijan Boras (HDZ) već godinu dana odugovlači s tim, pa je i jučer odbio pokrenuti postupak davanja tumačenja.

Napominje da Zakon ni jednom riječju ne govori o financiranju rada nezavisnih zastupnika, da se spominje samo financiranje političkih stranaka, pa lanjsku odluku Odbora za Ustav kojom se nezavisnim zastupnicima osigurava 250 tisuća kuna godišnje drži u najmanju ruku zakonski upitnom.

Ako je ta odluka moralna i zakonski čista, zašto odbor o tome ne želi raspravljati, pita Vuljanić.

"Vladajuća stranka je takvom odlukom uspjela privući neke zastupnike s lista političkih stranaka u okrilje kvazinezavisnosti po cijeni od 250 tisuća kuna godišnje", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ocjenu da bi zakon, u tom smislu, trebalo nazvati "zakon o kupovini saborskih zastupnika", Vuljanić proziva HDZ da namjerno ne želi u proceduru uputiti njihov prijedlog, a kako bi osigurao "bezrezervnu potporu zastupnika koje je kupio".

Prozvao je i nezavisnog zastupnika Ivu Lončara, koji je u jučerašnjoj saborskoj raspravi o HRT-ovim izvješćima upitao koji to zastupnici imaju plaću od 16 tisuća kuna.

"To nije samo retoričko nego i licemjerno pitanje jer Lončar mjesečno zarađuje 13 ili 14 tisuća kuna kao zastupnik, a dobiva još 250 tisuća kuna godišnje, pa mu plaća zapravo služi kao džeparac", ocijenio je Vuljanić.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara