HNV: Posjet hrvatskog premijera stvara pozitivno ozračje

HNV: Posjet hrvatskog premijera stvara pozitivno ozračje
DOLAZAK hrvatskog premijera u Beograd, koliko god tome bilo protivljenja, stvara pozitivnu klimu u odnosima dvije zemlje od koje će korist imati i Hrvati u Srbiji, izjavio je u utorak predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Ivanović komentirajući jučerašnje susrete premijera Ive Sanadera i hrvatskog izaslanstva s dužnosnicima Srbije i Crne Gore.

"Očekujemo kompletnu normalizaciju odnosa dvije zemlje i normalizaciju položaja hrvatske zajednice u Srbiji", rekao je Ivanović, i dodao kako je Ivo Sanader svojim boravkom u Beogradu Hrvatima u Srbiji dao "psihološku potporu".

"Njegov dolazak u Srbiju bila je glavna tema svih ovdašnjih medija i samim tim vjerujemo da će položaj hrvatske zajednice biti povoljnije percipiran", zaključio je Ivanović.

On je istaknuo da su predstavnici hrvatske zajednice tijekom njihova kraćeg susreta upoznali hrvatskog premijera s otvorenim problemima Hrvata u Srbiji u području obrazovanja, informiranja i uporabe materinjeg jezika u Srbiji.

Kako nije bilo vremena za duži razgovor premijer Sanader je, prenosi Ivanović, pozvao izaslanstvo hrvatske manjine u SiCG u Zagreb na nastavak započetih konzultacija o pitanjima od značenja za život i rad Hrvata u Srbiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tiskovni mediji u Vojvodini opširno su i bez komentara, popratili u utorak jučerašnji posjet hrvatskog premijera Beogradu.

Dva vodeća dnevna lista "Dnevnik" i "Građanski list" na udarnim su mjestima objavili zaključke tih susreta u kojima se ističe zajednička budućnost dvije države u okviru ujedinjene Europe.

"Dnevnik" navodi Sanaderovu ocjenu kako je potpisani Sporazum o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina važan korak dvije zemlje, "iako je taj problem bio riješen nacionalnim zakonodavstvima".

Bez posebnih komentara vojvođanski mediji nabrojali su zaključke susreta predstavnika SiCG i Hrvatske u svezi s liberalizacijom viznog režima, unapređenjem međudržavnih odnosa, pitanja nestalih i povrata imovine Srbima iz Hrvatske, te transferu zatvorenika.

"Građanski list" je zabilježio i da se Sanader susreo s predstavnicima Hrvata u SiCG te poglavarima Katoličke crkve u Srbiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara