Hoće li beton uništiti glasovite primoštenske vinograde

VLASNICI glasovitih vinograda u kamenu na Bucavcu kod Primoštena betonirali su potporom općinske vlasti stari prilazni put vinogradima dug 30 metara, koji prolazi sjeverozapadnom padinom Bucavca, obrazloživši to potrebom uređenja, a u javnosti je taj čin ocijenjen nagrđivanjem.

To je jedinstven krajolik starih kamenih suhozida između kojih je škrta zemlja s trsovima glasovita babića i spomenik je ljudskom radu. Njegova slika nalazi se u zgradi Ujedinjenih naroda, a na svjetskoj izložbi Flori 2000. u Japanu osvojio je prvu nagradu.

"Betoniranjem tog puta mogla bi se dogoditi velika tragedija za našu zemlju, jer u postupku je upis vinograda na UNESCO-ovu popis zaštićene baštine", izjavio je novinarima danas u povodu tog postupka vlasnika vinograda pejsažni arhitekt i voditelj projekta uvrštenja Bucavca na UNESCO-ov popis Dragutin Kiš.

Dodao je da je saborski Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša dao lani u svibnju punu potporu svim pripremama za upis primoštenskih vinograda na popis UNESCO-ove baštine u kategoriji kulturnog krajolika. Istaknuo je da je na velikoj svjetskoj izložbi u Japanu Flori 2000. među 65 zemalja izložak "Primoštenski vinogradi" nagrađen zlatnom medaljom i nagradom "Excellent prize" koju je osim Hrvatske dobila samo još Kina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jasno, zato je čin unošenja betona u nešto što se naziva veličanstvenom odom ljudskom radu potiranje svih naraštaja koji su stoljećima stvarali taj krajolik. Ne mogu shvatiti kako su se tamošnji ljudi mogli usuditi na takvo nagrđivanje. To je obezvrjeđivanje našeg vrhunskog simbola ekologije i održivog razvoja", rekao je Kiš.

U Ministarstvu graditeljstva i zaštite okoliša ističu da se na takve zahvate u prostoru može utjecati samo izdavanjem građevne dozvole, ali ona za uređenje puta na Bucavcu nije tražena.

Primoštenski načelnik Vinko Bolanča odbacuje tvrdnje da je Bucavac nagrđen. Betoniranje starog puta tek je prva faza njegova uređenja. On će sada biti pokriven starim primoštenskim kamenim pločama, kako se to nekoć radilo, i savršeno će se uklopiti u okoliš. Uređenje tog puta potaknula je primoštenska Udruga vinogradara i maslinara, koji su sami izdvojili i većinu novca, a općina ih je poduprla s 10.000 kuna. To uređenje je bilo nužno jer se nije moglo prolaziti, pogotovu kad padnu kiše. Vlasnici više nemaju magarce na kojim bi išli u vinograde i moraju stvoriti normalne uvjete da ih mogu obrađivati", ističe Bolanča.

Ljepota i jedinstvenost glasovitih bucavačkih vinograda nije zaštićena. Službeni postupak za to trebala bi početi Županijska skupština, ali za sada je sve u najavama da će to biti učinjeno. Izvorni izgled Bucavca godinama već ugrožavaju masline, koje vlasnici zemlje sade umjesto vinove loze.

Vinko Bolanča kaže kako se općinska vlast dogovorila sa šibenskom tvrtkom Vinoplodom, zaštitni znak koje je primoštenski babić, da se vlasnici vinograda podupru s jedan do 2,5 eura po lozi kako bi obnovili stare vinograde a da se izvade sve zasađene masline. Općina će i Pravilnikom o poljoprivrednim površinama zabraniti sadnju maslina na Bucavcu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara