Hoće li Karamarko ponovno dopustiti prosvjed koji promovira mržnju i diskriminaciju?

Tekst: J. Šimac
Foto: Zagreb Pride

"JOŠ UVIJEK nismo dobili nikakav odgovor od Ministarstva unutarnjih poslova vezano za zabranu takozvanog prosvjeda protiv gay parade. Zapravo, tek smo danas dobili nekakav odgovor vezano za prošlogodišnji zahtjev da se zabrani antigay prosvjed", kazala je za Index Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra. Grupa je, naime, danas Općinskom građanskom sudu Zagrebu u 8 sati predala tužbu radi nezakonite radnje jer Ministarstvo unutarnjih poslova nije zabranilo "prosvjed protiv gay parade", najavljen za subotu u 14 sati, u vrijeme kada se održava gay parada. 

"U odgovoru zašto nije zabranjena prošlogodišnja antigay parada stoji da je takva bila sigurnosna procjena. Ali sigurnost nema nikakve veze s tim, ovdje ne govorimo o sigurnosti, već o tome da se radi o prosvjedu kojim se poziva na mržnju i diskriminaciju, a što je protivno ustavnim načelima i zakonima u Republici Hrvatskoj", kaže nam Juras.

"Služe se govorom mržnje, homofobnim navodima i lažima"

Lezbijska grupa Kontra drži da ovdje imamo slučaj nezakonitog ponašanja policije jer svojim radnjama omogućava prosvjed koji organizatori, a to je Mladež HČSP-a, najavljuju govorom mržnje ("nije li podržavanje ovakvog načina života upravo podržavanje genocida s kojim se prema broju žrtava ne može mjeriti čak ni Hitlerov nacizam"), služe se homofobnim navodima ("krunu bolesti upravo ugrožavanje zdravlja građana"), te se služe nizom netočnih informacija ("nije li promocija takvog načina života koji pogoduje širenju AIDS-a i ostalih bolesti upravo ugrožavanje zdravlja građana").

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec tvrdi, pak, kako je organizatorima gay parade poslao odgovor vezan za zahtjev o zabrani antigay prosvjeda. Na naše pitanje koji je njihov odgovor prema organizatorima, Borovac kaže kako je to bilo personalno očitovanje koje nam mogu iznijeti organizatori ukoliko žele.

"Nema volje da se obračuna sa širenjem mržnje"

No, Sanja Juras mu odgovora kako je Kontra tražila službeni odgovor i službenu zabranu antigay prosvjeda te kako od tužbe ne odustaju. "Iz postupanja nadležnih institucija jasno je da nema političke ni profesionalne volje da se obračuna sa širenjem mržnje i diskriminativnim postupanjem", kažu "kontraši". Iz grupe su još jučer istaknuli kako se HČSP neopravdano poziva na pravo na izražavanje mišljenja. "Oni koji potiču nasilje i služe se govorom mržnje, nemaju se pravo pozivati na čl. 10 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda koje Konvencija štiti", odgovor je iz Kontre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara