Hoće li Obama pasti nakon samo jednog mandata?

Foto: AFP

JEDNA stvar koja je postala sasvim sigurna nakon jučerašnje pobjede republikanaca na općim američkim izborima je da je 2. studenog 2010. godine počela kampanja za predsjedničke izbore 2012. Da pobjeda u Predstavničkom domu nije bila tako jasna i uvjerljiva, malo tko bi vjerovao da se Baracka Obamu može maknuti iz Ovalnog ureda prije isteka drugog mandata, ali fraza "One-term President", ili predsjednik s jednim mandatom, postajat će sve češća nakon jučerašnjih rezultata.

Ključno pitanje s kojim se republikanci moraju suočiti je koga poslati na megdan Obami za dvije godine. Sarah Palin ako se i nadala kandidaturi 2012., teško na nju može očekivati nakon što su kandidati Tea Partyja koje je podržala izgubili i Nevadi i Delawareu. Ipak, njene šanse nikad nisu bile pretjerano velike, kao ni šanse još jednog prvaka tvrde desnice, bivšeg predsjednika Predstavničkog doma Newta Gringricha.

Tradicionalni kandidati

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S druge strane, ukoliko republikanci potpuno odbace ideju o bilo kojem kandidatu iz Tea Party pokreta, riskiraju izgubiti zalet koji im je taj pokret dao na ovim izborima. U pozadini već čekaju "tradicionalni" političari. Možda najzanimljivije pitanje je što će biti s Mittom Romneyem.  Bivši guverner Massachusettsa odustao je od utrke tijekom republikanskih unutarstranačkih izbora 2008. godine, ali je nakon povlačenja povukao poteze koji naznačuju da je spreman za 2012. S ogromnim fondom novaca i velikim iskustvom, Romney je možda od svih drugih mogućih republikanskih kandidata izgledao kao jedini koji bi se zaista mogao suprotstaviti Obami i pobijediti, a nakon općih izbora sigurno mu se ta misao ponovno vrti po glavi.

U "tradicionalnom" kampu postoji i cijeli niz guvernera koji bi mogli ući u utrku. Tu je prvenstveno Tim Pawlenty, "Reagan iz Minnesote", koji je već 2009. godine počeo pripremati svoju kandidaturu, a tu su i drugi guverneri kao Mitch Daniels, Haley Barbour, Rick Perry ili Bobby Jindal.

Nova lica

Pitanje je hoće li glasači biti spremni poduprijeti umjerene kandidate u vrijeme kad zapravo ne glasaju za republikance, koliko protiv demokrata. Postoje i riskantnije opcije. Jedna od njih je Marco Rubio, novi senator iz Floride, koji je kao "miljenik Tea Partyja", iako se nikad nije formalno povezao s tim pokretom, uspio oteti republikansku nominaciju za Senat guverneru Charlieu Cristu, koji je kasnije krenuo u samostalnu kampanju i izgubio. Rubia nazivaju i "republikanskim Obamom", jer je mladi političar, i sin kubanskih imigranata, iako on sam ne voli takvo tepanje. Pitanje je je li Rubio dovoljno iskusan za predsjedničku kampanju. S druge strane, to su govorili i za Obamu.

Naravno, jedna je stvar sanjati o pobjedi protiv Obame, sa nešto sasvim drugo je tu pobjedu ostvariti. Predsjednik SAD-a možda ima tragične rezultate u anketama, a demokratska stranka je na korak do nokauta, ali ne treba zanemariti Obaminu sposobnost mobilizacije izborne mašinerije, kao ni činjenicu da je među medijima vjerojatno najomiljeniji predsjednik u povijesti. Ipak, drugi predsjednički mandat mu više nije onako zacementiran kao što se činio prije dvije godine. 

> Ostale komentare autora čitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara