Hoće li OESS promatrati palestinske izbore?

NAKON što je Palestinska samouprava pozvala Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) da bude promatrač na izborima za nasljednika Jasera Arafata koji se održavaju 9. siječnja, upitno je hoće li OESS to prihvatiti budući da je za odluku potreban konsenzus, a Rusija nije sklona slanju promatrača.

Palestinska je samouprava, kako javlja Reuters, pozvala OESS na promatranje izbora, a predsjedavajući Organizacije, bugarski šef diplomacije Solomon Pasi, dao je potporu zahtjevu.

On je, ipak, naglasio da ne zna hoće li dobiti potrebni konsenzus 55 zemalja članica, rekao je glasnogovornik OESS-a Richard Murphy u Sofiji gdje u ponedjeljak počinje 12. ministarska konferencija OESS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako javlja AFP, pet arapskih zemalja Sredozemne partnerske skupine OESS-a - Maroko, Alžir, Tunis, Egipat i Jordan, te Izrael, dali su u nedjelju potporu slanju promatrača na palestinske izbore.

"Mi se ne protivimo. Tražimo od OESS-a da donese odluku, a potom nam treba vrijeme za pripreme. Olakšat ćemo rad promatračkoj misiji", rekao je jedan član izraelskog izaslanstva u Sofiji.

Međutim, Moskva je u četvrtak dala na znanje da se protivi slanju promatrača. Ruski veleposlanik pri OESS-u u Beču Aleksej Borodavkin kritizirao je promatrače OESS-a u Ukrajini. "Promatračke misije OESS-a često pokazuju dvostruka mjerila, i nedostaje im objektivnost", umjesto da ohrabruju nove demokracije, rekao je ruski diplomat.

Ako dođe do nje, misija bi obuhvaćala tridesetak promatrača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara