Hodak: Bojali smo se da će Zagorec biti pokojnik, ali nema šanse da bude pokajnik

Hodak: Bojali smo se da će Zagorec biti pokojnik, ali nema šanse da bude pokajnik

UMIROVLJENI general, Vladimir Zagorec, godinu i pol dana nakon pokretanja istrage protiv njega, danas napokon staje pred istražnu sutkinju te je u 8.40 doveden na zagrebački Županijski sud.

U 9.15 na zagrebačkom Županijskom sudu, Zagorca je dočekala istražna sutkinja Erna Dražančić. Zagorec se sumnjiči da je 1993. godine kao pomoćnik ministra obrane iz sefa ukrao 5 milijuna dolara vrijedne dragulje, čiji je novac od prodaje bio namijenjen kupovini oružja za obranu.

Poslije ispitivanja Zagorca sutkinja će odlučiti hoće li spis dostaviti Državnom odvjetništvu ili će provesti još neke istražne radnje. Obje strane mogu dostaviti nove dokazne prijedloge, međutim Zagorčev odvjetnik, Zvonimir Hodak, je već najavio kako s njihove strane neće biti ničega novog.

Hodak: Mi smo se bojali da će biti pokojnik

Zagročev odvjetnik izašao je pola sata nakon početka ročišta kazavši novinarima kako je šutnja zlato, jer se Zagorec, što se i pretpostavljalo, branio šutnjom.

"Branio se šutnjom, jer je naš stav da tužitelj mora dokazati ono što tvrdi, a ne kao što Mesić govori da Zagorec mora doći i dokazati da je nevin. Toga nema ni u jednom pravosudnom sustavu", rekao je Hodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da nema potrebe da mediji napuhuju iznose, nema potrebe za plesom milijuna, kao što je Nova TV jučer objavila da ga se tereti za 50 milijuna eura i kao što je HTV objavio da je jamčevinu platio 3 milijuna. Hodak je rekao kako to nije fer ponašanje i poziva na koreknost medija. Napomenuo je da se Zagorca tereti za pet milijuna dolara i da je jamčevina bila milijun eura.

"Istraga oko dragulja je čista fikcija"

Hodak je napomenuo da nikako ne može doći do proširenja istrage kako su neki mediji javljali već da može biti samo nadopune ove istrage o draguljima, jer je on iz Austrije izručen samo zbog dragulja. "Ta istraga oko dragulja je čista fikcija pa ćemo sa zadovoljstom gledati kako će tužitejlstvo to pokušavati dokazati", kaže Hodak. Što se tiče pretpostavki da bi mogao biti pokajnik, Hodak kaže da su se oni bojali da će Zagorec biti pokojnik, ali nema šanse da bude pokajnik. "Da smo to htjeli, Zagorec bi se već dogovorio sa Sašom Perkovićem u Beču", dodao je te najavio žalbu s obzirom na to da Zagorec nije osobno primio poziv za sud prije godinu i pol.

Dodao je kako je Zagorec u pritvoru noć proveo u redu i u potpunosti je zadovoljan tretmanom. 

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je Hodakovu izjavu kako se Zagorec branio šutnjom. Što se tiče proširenja istrage Devčić je kazao kako se ova istraga ne može proširiti niti na jedno kazneno djelo koje se dogodilo prije "dragulja", ali može za djela koja su se dogodila nakon "dragulja".

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara