Hodorkovski i Lebedev izjasnili se da nisu krivi

RUSKI naftni magnat Mihail Hodorkovski i njegov suokrivljenik Platon Lebedev u četvrtak su se na suđenju u Moskvi izjasnili da nisu krivi po svim točkama optužnice.

Njih su dvojica optuženi po 11 točaka ruskog kaznenog zakona. Budu li proglašeni krivima, svaki je suočen s maksimalnom kaznom od 10 godina zatvora. Suđenje će biti nastavljeno u petak kada će Hodorkovski i Lebedev imati mogućnost komentirati optužnice.

Inače, rusko državno tužiteljstvo u četvrtak je iznijelo optužbu protiv ruskoga naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog optuživši ga da je predvodio zločinačku skupinu koja se prevarom željela domoći dionica privatiziranih tvrtki.

Tom točkom optužnice, koja je navedena u tužbi protiv suokrivljenog Platona Lebedeva, obilježen je početak iznošenja optužbe protiv bivšega izvršnog direktora naftnog giganta Jukos za prevaru i utaju poreza.

Usporedno sa suđenjem Hodorkovskom traje istraga u Jukosu kojemu prijeti stečaj, ako ne plati milijarde dolara neplaćenih poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministarstvo pravosuđa objavilo je u četvrtak da je Jukos počeo plaćati dio duga od 3,4 milijarde dolara za 2000. godinu.

Tužitelj Dimitrij Šohin izjavio je da se Lebedev pridružio skupini predvođenoj Hodorkovskim, kojoj je cilj bio ovladati dionicama velikih ruskih kompanija tijekom privatizacije devedesetih godina.

Hodorkovski, jedan od glavnih oligarha koji se obogatio jeftino kupujući dionice državnih tvrtki nakon pada Sovjetskog Saveza i jedan od najbogatijih Rusa, uhićen je u kolovozu prošle godine.

Mnogi misle da je suđenje kazna za njegove političke ambicije te da ono predstavlja prekretnicu u odnosima Kremlja i krupnog kapitala

(Hina) xdj/xbcav ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara