HOLKERI UPOZORAVA DACIJA U VEZI USTAVNOG OKVIRA

Civilni upravitelj UNa na Kosovu Harri Holkeri upozorio je predsjednika Skupštine Kosova Nexata Dacija da je pitanje izmjene ustavnog okvira Kosova izvan oblasti kosovskog parlamenta.

Predstavnici kosovskih institucija i stručnjaci su tijekom jučerašnje rasprave, koju je organizirala parlamentarna radna skupina za izmjene u Ustavnom okviru, zatražili izmjene u temeljnom zakonskom dokumentu Kosova.

"Skupština ima pravo djelovati samo u onim oblastima gdje ima ovlasti. Ova inicijativa za izmjene u Ustavnom okviru Kosova je izvan ovlasti Skupštine Kosova i zadire u rezervirana prava UNMIK-a", poručio je Holkeri u pismu Daciju.

"Ustavni okvir je usvojen uz suglasnost Vijeća sigurnosti UN-a a Skupština može podnijeti amandmane samo o određenim pitanjima, ali bitne izmjene nisu dopuštene. Takve izmjene mogu se učiniti samo uz inicijativu civilnog upravitelja UN-a na Kosovu", naglašava Holkeri.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je upozorio da takve izmjene i inicijative kosovskoga parlamenta mogu izazvati velike komplikacije i "neočekivanu situaciju".

Replicirajuči na ovakvo stajalište UNMIK-a, voditelj parlamentane radne skupine za izmjene u Ustavnom okviru Arsim Bajrami je kazao da su stanovnici Kosova svjesni ograničenja u Rezoluciji 1244. Vijeća sigurnosti UN-a, ali ipak postoji prostor za izmjene u Ustavnom okviru.

(Hina)bb sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara