HP povećao dobit za 14 posto

NAJVEĆI svjetski proizvođač osobnih računala, Hewlett-Packard, u trećem je tromjesečju ove poslovne godine zabilježio rast dobiti od 14 posto.

Iz HP-a je priopćeno kako je dobit povećana ponajviše zbog međunarodnih prihoda od prodaje te velike potražnje prijenosnih računala. Tromjesečje, koje je završilo s 31. srpnjem, uvećalo je neto dobit HP-a za 2,03 milijarde dolara dok je prije godinu dana taj prihod iznosio 1,78 milijardi.

Prodaja je povećana za deset posto, na 28 milijardi dolara, a pet posto prihoda tvrtka pripisuje fluktuaciji valutnih tečajeva. Europska potražnja povećana je za 16 posto, na 11,2 milijarde dolara dok je profit s istoka povećan za 14 posto, odnosno, 5,2 milijarde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanji prihod HP-u donijelo je tržište SAD gdje je zabilježen porast od 4 posto (11,6 milijardi dolara). Globalno gledajući, prihod od prodaje računala povećan je za 15 posto (10,3 milijarde dolara) zbog, kako navode iz HP-a, novog i privlačnijeg dizajna prijenosnih računala. Porast prodaje prijenosnih računala je 26 posto, dok je prodaja stolnih računala porasla za šest posto.

Sedam milijardi dolara, ili tri posto iznosi povećanje prihoda HP-ovog odjela za proizvodnju pisača. "Naš položaj u svijetu, široka paleta proizvoda i usluga koje nudimo kao i prilike koje su se otvorile za rezanje troškova - zbog svega toga smo sigurni kako ćemo nastaviti povećavati svoju dobit.", izjavio je Mark Hurd, predsjednik i izvršni direktor HP-a.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara