Hrvat iz Osijeka optužen za ratne zločine u Bosanskom Brodu

Hrvat iz Osijeka optužen za ratne zločine u Bosanskom Brodu

Foto: Ilustracija

OKRUŽNI sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv 47-godišnjeg Ante Štuca iz Osijeka kojega se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosanskom Brodu.

Optužnica tereti Štuca da je u razdoblju od ožujka do srpnja 1992. godine na području Bosanskog Broda fizički i psihički zlostavljao zarobljene civile, nečovječno postupao prema njima nanoseći im velike tjelesne i duševne boli i patnje, kao i povrede tjelesnog integriteta i zdravlja.

Tjerao zarobljenike da pjevaju "Evo zore, evo dana"

U optužnici se navode detalji i izjave svjedoka koji tvrde da je Štuc kao pripadnik Vojne policije HVO-a s drugim pripadnicima HVO-a sudjelovao u pojedinačnom i kolektivnom mučenju srpskih civila u logoru koji je bio smješten u prostorijama Nogometnog kluba "Polet" i u zatvoru u podrumu stare zgrade Stanice javne sigurnosti u Bosanskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štuc je, prema optužnici, u podrumu u kojem se nalazilo između 15 i 20 zatvorenika naređivao im da stoje u stavu i mirno i pjevaju "Evo zore, evo dana" nakon čega ih je tukao raznim predmetima dok nisu popadali, a potom bi ih i gazio nogama dok ne bi izgubili svijest.

Na tijelu im gasili cigarete

Prema optužnici, Štuc je u lipnju 1992. godine u prostorijama Poleta tjerao zarobljene Srbe da se udaraju. Oni za koje bi procijenio da se ne udaraju dovoljno, sam bi još izudarao dok ne bi pali u nesvijest, piše Brodlive. U optužnici se navodi da je Štuc u razdoblju od 30. ožujka do 5 travnja 1992. godine zajedno s ostalim pripadnicima HVO-a tukao zarobljenika, a kada bi pao na pod onda bi skakao i gazio po njemu i udarao ga po raznim dijelovima tijela.

"Tom prilikom su zarobljenom polomljena rebra s lijeve i desne strane grudnog koša, slomljena potkoljenica desne noge, zadobio je potres mozga, ozljede lijevog oka i kralježnice, a trpio je i velike psihičke i fizičke patnje zbog gašenja cigareta po koži. Skinuo ga je golog i nakon toga tukao vojničkim opasačem po leđima i drugim dijelovima tijela", piše u optužnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara