Hrvat uhićen zbog pokušaja ubojstva Larsa Vilksa je Danijel Oršuš

Hrvat uhićen zbog pokušaja ubojstva Larsa Vilksa je Danijel Oršuš

Tekst: F.M.
Foto: AFP, Fox News


HRVAT koji je zajedno s još šest ljudi uhićen u Irskoj zbog sumnje na sudjelovanje u zavjeri ubojstva švedskog karikaturista Larsa Vilksa navodno je Danijel Oršuš, 26-godišnjak iz Stiske kraj Đurđevca.

The Evening Herald naveo je u tiskanom izdanju kako je Oršuš među uhićenima, a Večernji list je uspio stupiti u kontakt s njegovim prijateljem iz Bangladeša, koji je ispričao kako se na Danijelu, rodom iz romskog naselja, primijetila značajna promjena u ponašanju otkad je prešao na islam. Oršuš je navodno živio u gradu Waterfordu, gdje je i uhićen.

Zadržani u pritvoru

Osim Oršuša, irske su sigurnosne službe uhitile još šest ljudi. među njima se najviše ističe Amerikanka Jamie Ramirez, budući da je ključna članica terorističke grupe bila druga Amerikanka, Colleen LaRose, poznatija i kao Jihad Jane. Ramirez je bila udana za Alžirca Šarifa Damachea. Uhićena su još dva bračna para, Alžirci Ghamrassan Moulay-Slimane i Iles Moulay-Slimane, te Libijac Abd Al-Salam Mansur Al Jahani i njegova supruga Nadah Sameh, Palestinka.

U zadnja dva dana je policija odvela svih sedam uhićenih pred Okružni sud u Waterfordu. U srijedu je pred sud izvedeno pet članova grupe, a Oršuš i Ramirez izvedeni su pred sud jučer. Sud je produžio pritvor svim osumnjičenima za 72 sata, a policija po irskom kaznenom zakonu ima pravo zadržati ih tjedan dana od uhićenja.

Tajni postupak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osumnjičenike se ispituje u Waterfordu, Dungarvanu, Tramoreu Thomastownu. Odvjetnici osumnjičenih nakratko su razgovarali s novinarima ispred zgrade suda, gdje su potvrdili državljanstvo članova grupe iz Alžira, Libije i područja palestinske samouprave.

Ovo je prvi put da su se policija i tužiteljstvo pozvali na članak kaznenog zakona donesenog 2007. godine, koji dopušta uklanjanje medija sa sudskih saslušanja u posebno osjetljivim slučajevima. Isti kontroverzni kazneni zakon dopušta duže zadržavanje osumnjičenika za terorizam.Jihad Jane

Na drugoj strani Atlantika, američko ministarstvo pravosuđa je na dan uhićenja sedmero osumnjičenih u Irskoj javnosti učinio dostupnim optužnicu protiv Colleeen LaRose, žene koja je trebala provesti ubojstvo Vilksa. LaRose, koja je na internetu koristila pseudonim Fatima LaRose i Jihad Jane, bila je jedna od ključnih figura unutar grupe. LaRose je bila glavna financijerka grupe, iako još uvijek nije točno razjašnjeno tko je vodio glavnu riječ.

Po optužnici, LaRose je od jednog od svojih partnera u zavjeri u Irskoj dobila naredbu da ode u Švedsku i ubije Vilksa, i to na način koji će "prestrašiti cijeli nevjernički svijet". Ona je na to pristala, pa je u kolovozu 2009. godine ukrala putovnicu svom dečku Kurtu Gormanu i otputovala u Švedsku, gdje je počela planirati ubojstvo švedskog karikaturista.

Uhićena je još u listopadu 2009. godine, ali su detalji njenog uhićenja, kao i optužnica, ostali tajni dok se ne identificiraju i uhite ostali članovi grupe. Osim planiranja Vilksova ubojstva, grupa je navodno na internetu regrutirala muslimane za džihad protiv Zapada. Pune detalje zavjere javnost će vjerojatno saznati tek nakon nekoliko godina, kao što je obično slučaj u terorističkim slučajevima.  

Vilksa se htjelo ubiti zato što je 2007. godine u novinama Nerikes Allehanda objavio karikaturu glave islamskog proroka Muhameda na tijelu psa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara