Hrvati u BiH mogli bi izgubiti dvojno državljanstvo

U SLUČAJU da Bosna i Hercegovina ne uđe u Europsku uniju istodobno s Hrvatskom, Hrvati u BiH bi mogli izgubiti dvojno državljanstvo te bi ubuduće za putovanje u Hrvatsku morali tražiti vize u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, piše u ponedjeljak mostarski Dnevni list u tekstu pod naslovom "Odriče li se Hrvatska Hrvata u BiH"?

Mogućnost da bi Hrvati u BiH mogli izgubiti dvojno državljanstvo, prema pisanju Dnevnog lista, istaknuta je tijekom nedavnog zagrebačkog susreta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak Jerka Ivankovića, koji je ujedno i jedan od suvlasnika mesne industrije "Lijanovići" iz Širokog Brijega.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevni list navodi tumačenje hrvatskog Veleposlanstva u Sarajevu u kojem se uz ostalo kaže kako "ulazak RH u članstvo Europske unije znači harmonizaciju svih propisa s pravnim stečevinama Unije", što bi drugim riječima po pisanju Dnevnog lista, značilo da će se Hrvatska odreći Hrvata u BiH u slučaju da članstvo u Europskoj uniji to bude zahtijevalo.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown je potkraj 2002. godine donio odluku o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, kojim je za deset godina, dakle do 1. siječnja 2013. godine produžio rok za zaključivanje bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu s drugim državama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara