Hrvati žele poštenog, skromnog i solidarnog predsjednika

Hrvati žele poštenog, skromnog i solidarnog predsjednika

PROSJEČAN Hrvat želio bi predsjednika koji će biti autoritet, pošten, skroman, suosjećajan prema nevoljama koje muče malog čovjeka, te da ima uzoran obiteljski život i govori neki strani jezik.

Poželjno bi bilo da bude duhovit. Ne mora izgledati kao model, niti treba biti jedan od onih koji nedjeljom redovito odlaze na misu. Do navedenih karakternih osobina idealnog predsjednika države došlo se telefonskim ispitivanjem, koje je provela agencija Metron.

48,7 posto ispitanika smatra da bi se predsjednik države trebao založiti za zabranu pobačaja, a njih 71,8 posto smatra da se ne bi smio zalagati za proširenje prava homoseksualaca.

Šef države trebao bi se boriti protiv devalvacije kune i rasprodaje hrvatskih nekretnina strancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećina ispitanika na mjestu predsjednika želi muškarca, zbog toga što smatraju da na čelu Hrvatske ne može biti žena jer im je neprihvatljivo da žena zapovijeda vojskom.

Komentirajući za Večernji list rezultate istraživanja politolog Davor Gjenero zaključio je da bi većina građana željela predsjednika koji bi imao one vrijednosti koje žele vidjeti u društvu. Ne iznenađuje ga podatak da je za gotovo 72 posto ispitanika važno tko će biti hrvatski predsjednik.

Gjenero pojašnjava da građani shvaćaju da je predsjednik točka stabilnosti cijelog sustava koja ima izuzetnu važnost u kriznim situacijama, kao što je slučaj pada vlade. Podsjeća da je predsjednik države raspušta parlament i daje mandat za sastavljanje vlade izbornom pobjedniku.

To što građani (99,6 posto ispitanika) žele predsjednika koji će biti solidaran s malim ljudima pokazuje, smatra Gjenero, da građani političare doživljavaju kao pripadnike drukčije stvarnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara