Hrvatska, BiH SiCG za jačanje regionalne suradnje i stabilnosti

HRVATSKA, BiH i SiCG izražavaju nadu da će zajednička Deklaracija o načelima povratka biti uskoro potpisana i predstavljena međunarodnoj zajednici kao doprinos triju zemalja regionalnoj suradnji i jačanju stabilnosti jugoistočne Europe, navodi se u zajedničkoj izjavi trojice predsjednika objavljenoj u četvrtak.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjedavajući BiH Borislav Paravac i predsjednik SiCG Svetozar Marović tu su izjavu objavili nakon susreta u Salzburgu.

Osim o zajedničkoj Deklaraciji o povratku, čije je potpisivanje prvo najavljeno za Salzburg, a zatim i odgođeno zbog još uvijek neusaglašenih stavova, trojica su predsjednika razgovarala o međusobnim odnosima i stanju u regiji.

Predsjednik Mesić novinarima je još jednom ponovio da problem nepotpisivanje Deklaracije leži u pitanjima ukinutih stanarskih prava, čije će rješavanje biti prebačeno na pravne ekspertne skupine.

"Mislim da i ova zajednička izjava pokazuje da zemlje u regiji idu u dobrom smjeru, da surađuju i rješavaju konkretna pitanja. I pitanje Deklaracije o povratku izbjeglica uskoro će biti riješeno. Sastanak u Salzburgu još je jedan dokaz da su navedene zemlje odlučne ubrzanim putem krenuti prema EU", rekao je novinarima Svetozar Marović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zajedničkoj izjavi se navodi da međusobni odnosi triju zemalja idu uzlaznom linijom. Konstatirano je da će dalje jačanje odnosa biti olakšano liberalizacijom viznog režima, da će sve zemlje surađivati s Haaškim sudom i poduzimati sve napore kako bi se riješila sudbina nestalih osoba.

Predsjednik Mesić na marginama skupa u Salzburgu sastao se i s talijanskim kolegom Carlom Azeglijom Ciampijem. "Italija podupire hrvatski put u EU i izražava zadovoljstvo nedavno usvojenim hrvatskim Zakonom o zaštiti prava manjina", rekao je Mesić, dodavši da se razgovaralo i o zaštiti Jadrana.

Formalni dio summita srednjoeuropskih predsjednika počet će poslije podne nakon svečanosti dočeka, zajedničkog fotografiranja 17 predsjednika i prigodnog govora austrijskog predsjednika i domaćina skupa Thomasa Klestila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara