Hrvatska blokirala 40 milijuna dolara bivše SFRJ u tri američke banke

HRVATSKA je ovog tjedna blokirala oko 40 milijuna američkih dolara bivše SFRJ deponiranih u tri njujorške banke, potvrdio je u srijedu u Zagrebu zamjenik glavnog državnog odvjetnika Boris Koketi.

´Od hrvatskog veleposlanstva u SAD-u dobili smo potvrdu da su tri banke obećale do daljnjega zamrznuti ta sredstva dok se ne postigne sporazum o sukcesiji ili dok se ne donese sudska odluka koju bi banke morale ispoštovati´, kazao je Koketi za Hinu.

Riječ je o računima u bankama JP Morgan Chase u kojoj je 37,5 milijuna dolara, Bank of New York u kojoj je deponirano 2,2 milijuna i American Express Bank s manjim iznosom od 18 tisuća dolara.

Manji iznosi bivše države nalaze se na računima još tri američke banke, no njihovu blokadu Hrvatska nije zatražila jer bi sudski troškovi podnošenja zahtjeva za blokadom bili veći od iznosa na tim računima. Radi se o iznosima od oko 700, 900 i 1.400 američkih dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koketi je dodao da Hrvatska zna za još neke račune na kojima su sredstva iz bivše SFRJ, no da njihova blokada nije zatražena jer je riječ o novcu pravnih osoba, odnosno raznih tvrtki iz bivše SFRJ.

Po Koketiju novac u tri njujorške banke u posljednji je trenutak blokiran jer je jučer stupila na snagu odluka Američkog ureda za nadzor inozemne imovine (OFAC) o odmrzavanju dijela financijskih sredstava bivše SFRJ pohranjenih kod američkih institucija.

Na osnovu podataka OFAC-a o bankama i nominalnim iznosima deponiranih sredstava bivše SFRJ državno je odvjetništvo kao zakonski zastupnik države u imovinskim sporovima u inozemstvu angažirao američkog odvjetnika Ritchija Thomasa iz Washingtona kako bi blokiralo novac, kazao je Koketi.

Usluge tog američkog odvjetnika Hrvatska plaća po tarifi od 210 do 500 američkih dolara po satu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara