Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti

ZASTUPNICI Hrvatskog sabora 8. listopada 1991. godine jednoglasno su donijeli Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ, a taj dan Hrvatska slavi kao Dan neovisnosti.

Zrakoplovi JNA bombardirali povijesnu jezgru Zagreba

Treba podsjetiti kako je odluka o nepriznavanju legalnosti i legitimnosti tijela i pravnih akata dotadašnje SFRJ donesena dan nakon isteka tromjesečnog moratorija na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu odluke o osamostaljenju odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Istoga dana kada je istekao moratorij, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore, u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Položeni vijenci i zapaljene svijeće

Proslava Dana neovisnosti počela je još jučer kada je održana svečana sjednica Sabora. Tada su i saborska izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli. Vijenci su položeni i kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a isto je učinjeno i na grobu prvog predsjednika Franje Tuđmana na Mirogoju.

M.M.
Foto:Arhiva

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara