HRVATSKA DOBIJA 56 MILIJUNA USD BIVŠE SFRJ ČIM OTVORI RAČUN

Hrvatska će dobiti 56 milijuna dolara od deviznih rezervi bivše Jugoslavije pohranjenih u američkim bankama čim otvori račun u Švicarskoj, rekao je u utorak hrvatski veleposlanik u Washingtonu.

Američka vlada deblokirala je nedavno 225 milijuna dolara deviznih rezervi Narodne banke bivše SFRJ zamrznutih u okviru sankcija Miloševićevoj Jugoslaviji i o tome obavijestila zemlje sljednice bivše federacije, među kojima i Hrvatsku. Od tih sredstava prema dogovorenim sukcesijskim postotcima Hrvatskoj pripada 23 posto ili 56 milijuna dolara.

"Američke Savezne rezerve (Središnja banka) prošloga tjedna su službeno obavijestile Hrvatsku narodnu banku da su sredstva deblokirana i da se treba provesti postupak isplate", rekao je za Hinu hrvatski veleposlanik Ivan Grdešić.

Hrvatska Vlada je odlučila omogućiti isplatu i u tu svrhu će otvoriti račun u Međunarodnoj banci za poravnanja (BIS) u Baselu, rekao je on.

"Treba još pričekati formalnu odluku Vlade o primitku sredstava, a Amerikanci će ih isplatiti čim Hrvatska otvori račun", rekao je Grdešić.

Hrvatska se prvotno protivila deblokadi tih sredstava nastojeći tako vršiti pritisak kako bi doznala što se dogodilo s drugim financijskim sredstvima predviđenim za sukcesiju.

Prema sporazumu o sukcesiji, koji su zemlje bivše Jugoslavije potpisale u Beču u lipnju 2001., predmetom sukcesije trebalo je biti oko 600 milijuna dolara. Nakon potpisivanja pokazalo se da od tih sredstava nedostaje oko 90 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grdešić kaže da su izgledi Hrvatske da blokira odmrzavanje 225 milijuna dolara u američkim bankama bili slabi suočeni sa željom američke vlade da se s jedne strane riješi tuđih sredstava koja je opterećuju, a s druge pomogne gospodarski oporavak regije i pošalje poruku investitorima da poslovanje s regijom nije problematično.

"Mi se tome nismo ni mogli suprotstaviti", rekao je Grdešić ukazujući na američko stajalište da je blokada bila odluka američke vlade pa je tako i o deblokadi odlučila američka vlada.

S druge strane, tvrdi hrvatski veleposlanik, da Hrvatska pokrene eventualni proces pred sudom moglo bi se dogoditi da novce s vremenom pojedu tužbe.

Hrvatska, međutim, ne odustaje od namjere da utvrdi gdje su nestala sredstva iz sukcesijske mase predviđene sporazumom iz Beča i zato i dalje neće potpisati Sporazum o sukcesiji.

"Hrvatska vlada namjerava u nekom obliku, možda pismom, obavijestiti sve zainteresirane, da smo zainteresirani da znamo što se dogodilo sa tim sredstvima", rekao je on. "Bivša Narodna banka SFRJ bi trebala imati te informacije".

Grdešić napominje kako Hrvatska i dalje blokira oko 40 milijuna dolara od ukupno 220 milijuna drugih sredstava bivše Jugoslavije u američkim bankama za koje tvrdi da nisu novci Srbije i Crne Gore nego suverena sredstva bivše SFRJ koja potpadaju pod sukcesiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara