Hrvatska domovnica oslobodila srbijanskog kriminalca

Hrvatska domovnica oslobodila srbijanskog kriminalca

KRIMINALAC Željko Milovanović već neko vrijeme izmiče srbijanskoj policiji koja je za njim raspisala tjeralicu. 39-godišnji bivši specijalac nedavno je uhvaćen u Republici Srpskoj te je bio pritvoren u zatvoru u Doboju iz kojeg je pušten zato jer ima hrvatsku domovnicu.

Kako piše beogradski Blic, Milovanović, poznat i kao "Gavra" i "Crveni vjetar", pušten je jer je hrvatski državljanin s prebivalištem u Belom Manastiru. Tako je pravna procedura dovela do toga da se ovaj, u Srbiji čuveni bjegunac iz nekoliko zatvora, nađe na slobodi.

List navodi kako je nakon Milovanovićevog uhićenja iz Doboja došla najava o izručenju "Gavre" vlastima SCG, no nakon što je Ministarstvo pravosuđa BiH došlo do podatka o njegovom hrvatskom državljanstvu, izručenje je obustavljeno.

Srbijanska policija je tjeralicu za "Gavrom" raspisala nakon prošlogodišnje pljačke pošte u Beočinu, te zbog otmice stranog državljanina, teške krađe i razbojstva.

Našim istočnim susjedima Milovanović je poznat po događaju iz 2003. godine kada je uhićen zbog pljačke "Delta banke" na Studentskom trgu u Beogradu. Godinu dana nakon pljačke "Gavra" je ponovno pravio probleme policiji kojoj je uspio pobjeći prilikom pratnje u beogradsku Palaču pravde. Iskoristio je nepažnju policajaca i iz zgrade pobjegao kroz prozor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje sposobnosti, koje je usavršio u specijalnoj policiji, ponovno je demonstrirao 24. svibnja prošle godine kada je uspješno izbjegao potjeru policije koja je interevenirala nakon pljačke pošte u Beočinu. Tada je iz pošte ukradeno 1.000 eura, a njegovi su pomagači uhićeni dok je on u razmjeni vatre s policijom bio ranjen u genitalije.

Unatoč rani na nezgodnom mjestu, Milovanović se uspio dokopati Tuzle, u BiH, u kojoj je tri dana kasnije nađen ispred bolnice u kojoj je potražio pomoć. Nakon oporavka bio je prebačen u pritvor zatvora "Kula" u Istočnom Sarajevu iz kojeg je uspio pobjeći 15. lipnja prošle godine prilikom kontrolnog liječničkog pregleda.

Tri tjedna kasnije Gavru su policajci uspjeli uhvatiti u Doboju u kojem je zbog debelog policijskog kartona odmah zadržan u zatvoru. No, niti ovdje se nije dugo zadržao jer mu je hrvatsko državljanstvo, koje je po svemu sudeći dobio u Belom Manastiru nakon mirne reintegracije, osiguralo puštanje na slobodu.

Prema posljednjim i neslužbenim informacijama Milovanović je sklonište potražio kod svojih pomagača u Srbiji, no tamošnjim je vlastima i dalje nedostupan.

Foto: Blic

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara