Hrvatska državljanka, udovica palestinskog terorista protjerana iz Izraela

HRVATSKA državljanka Mariam Melhem (19), udovica lokalnog šefa Islamskog džihada u Jeninu, koji je ubijen u studenome prošle godine u sukobu s izraelskom vojskom, protjerana je iz Izraela u Hrvatsku, potvrđeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

´Mariam Melhem deportirana je u utorak iz Izraela uz objašnjenje izraelskih vlasti da je protjerana iz razloga nacionalne sigurnosti´, rekla je u srijedu glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić. Ona je dodala da hrvatske vlasti ne gone Mariam Melhem zbog kaznenih djela te je ona slobodna hrvatska građanka.

Hrvatsko veleposlanstvo u Izraelu zatražilo je službenu notifikaciju izraelskih vlasti o njezinu protjerivanju, ali za sada nije dobilo odgovor.

Mariam Melhem, koja za sebe tvrdi da je Palestinka s hrvatskim državljanstvom, protjerana je u Hrvatsku iz zatvora u blizini Haife u kojem je provela 65 dana, nakon pogibije svog supruga.

Njezin otac Samir kazao je da je protjerivanje njegove kćerke ´zločin´, te zatražio od ´međunarodnih organizacija za ljudska prava da izvrše pritisak na Izrael kako bi joj se omogućio povratak´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mariam Melhem uhićena je 9. studenoga, a istoga je dana njezin suprug Iyad Sawalha ubijen u Jeninu u okršaju s izraelskim vojnicima koji su ga htjeli uhititi. Čak je optužena da je zajedno s mužem planirala i organizirala terorističke napade, no ta je optužnica odbačena.

Iyad Sawalha bio je mjesni šef Brigada al-Qods, oružanog krila Islamskog džihada. Izraelske službe sigurnosti smatrale su da je on odgovoran za niz atentata u kojima je živote izgubila najmanje 31 osoba, gdje je ranjeno najmanje 100 ljudi, te je vrbovao i obučavao izvršitelje bombaških napada.

Na sam dan vjenčanja Sawalha je organizirao napad autobombom u kojem je poginulo 127 ljudi.

Mariam Melhem, iz Osijeka, ušla je u Izrael prije pet mjeseci s turističkom vizom koja je vrijedila tri mjeseca.

Ovo je prvi puta da je Izrael poduzeo takvu mjeru protjerivanja u inozemstvo za člana obitelji nekog palestinskog aktivista.

Djelatnici hrvatskog veleposlanstva u Izraelu jednom su posjetili Mariam Melhem u zatvoru u blizini Haife, ali djevojka nije izrazila želju za daljnjim kontaktima.

Mariam Melhem Osijek je napustila u lipnju 2002. godine, nakon što je završila treći razred u Jezičnoj gimnaziji.

S njom je u Izrael otišao i otac Samir, koji je Palestinac, te mlađa sestra i brat, dok je njena majka Nada ostala je u Osijeku.

Nakon dolaska u Izrael Mariam se u brzo vjenčala za Iyada Sawalha.

Krajem prosinca u razgovoru za «Jutarnji list» Mariamina majka je rekla kako je obitelj često odlazila u Izrael te da je njena kćer tako upoznala Sawalha.

Izjavila je kako o njemu nikada nije previše znala. Imao je 28 godina, bio je obrazovan te je, po kazivanju kćeri, bio zapovjednik u palestinskoj policiji.

Nada Al Younis vjeruje da će se njena kćer vratiti u Izrael jer smatra da je tamo njezin život i da kao udovica Sawalha ima određena prava.

Osječanka, koja je već neko vrijeme rastavljena od Samira Al Younisa, tvrdi da su njena djeca Palestinci i da imaju dvojno hrvatsko i jordansko državljanstvo. Vjeruje da su tijekom odlazaka u Izrael Samir i njegova rodbina utjecali na svijest djece i odluku da se oni tamo odsele.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara