Hrvatska globaliziranija od Italije i Slovenije

HRVATSKA se na ljestvici najglobaliziranijih svjetskih država prema magazinu "Foreign Policy" nalazi na 22. mjestu, ispred Slovenije, Italije i Mađarske. Hrvatska je time ostvarila skok za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Foreign Policy je magazin koji izdaje privatna neprofitna organizacija Carnegie Endowment, posvećena jačanju međunarodnih odnosa i promoviranju angažmana SAD-a.

FP-ov index globalizacije obuhvaća 62 "napredne ekonomije i ključna tržišta, kako bi nacrtao sliku globalizacije kroz sve svjetske regije", koje pak predstavljaju 85% svjetskog pučanstva i 90% svjetske ekonomije.

Naj vrhu ljestvice globaliziranosti su Irska, Švicarska i Švedska. Austrija je na 8. mjestu, Velika Britanija na 9. a SAD na 11.

Stupanj globaliziranosti svake pojedine zemlje mjeren je prema četiri osnovna kriterija:

ekonomskoj integraciji
(međunarodna trgovina dobara i usluga, direktne investicije...)
tehnologiji (broj Internet korisnika, broj servera...)
političkoj uključenosti u međunarodne odnose (broj ambasada, uključenost u integracije...) 
osobnim kontaktima (putnici preko granica, telefonski pozivi...).

Prema ekonomskom kriteriju Hrvatska je 21., prema osobnim kontaktima petnaesta, prema političkom rankingu na samom smo dnu ljestvice - na 56. mjestu, a prema tehnološkom na 34.

Usprkos slaboj političkoj integriranosti među najglobaliziranije zemlje na svijetu stavljaju nas osobni kontakti, odnosno telefonski pozivi preko granice i turisti.

Zanimljiv je i podatak da smo prema kriteriju internacionalnog transfera plaćanja deseta najglobaliziranija zemlja na svijetu. U međunarodnoj trgovini zauzimamo 15. mjesto.

Slovenija se na ukupnoj ljestvici nalazi na 24. mjestu, dok ostale zemlje bivše Jugoslavije nisu niti uključene u istraživanje.

Ljestvica

1. Irska
2. Švicarska
3. Švedska
4. Singaput
5. Nizozemska
6. Danska
7. Kanada
8. Austrija

9. Velika Britanija
10. Finska
11. SAD
12. Francuska
---
15. Češka
---
17. Njemačka
---
22. Hrvatska
23. Mađarska
24. Slovenija
25. Italija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara