Hrvatska gubi bitku s korupcijom; Slovenija manje, SiCG više korumpirana od Hrvatske

PERCEPCIJA korupcije u Hrvatskoj lošija je nego prošle godine, a s ocjenom 3,5 Hrvatska dijeli 67. mjesto između 146 zemalja obuhvaćenih ovogodišnjim istraživanjem Transparency Internationala (TI), objavila je danas ta međunarodna organizacija za suzbijanje korupcije.

U prošlogodišnjem istraživanju provedenom u 133 zemlje Hrvatska je s ocjenom 3,7 zauzela 59. mjesto, kao i godinu ranije.

"Situacija nije dobra. Hrvatska počinje gubiti bitku s korupcijom", kazao je na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja u Zagrebu predsjednik hrvatskog ogranka TI Zorislav Antun Petrović. Pojasnio je da razlog za zabrinutost ne leži samo u ocjeni koja je neznatno lošija nego lani, već u četverogodišnjem trendu pada. U Hrvatskoj se istraživanje provodi od 1999., a u 2000. ocjena je s 2,7 porasla na 3,9.

Prema istraživanju, Hrvatska 67. mjesto dijeli s Peruom, Poljskom i Šri Lankom.

Član vodstva hrvatskog TI Josip Kregar ustvrdio je da je Hrvatska jedna od rijetkih europskih zemalja koja je u ovogodišnjem istraživanju ostvarila pad.

"Hrvatska se nalazi sve bliže istočnim susjedima, a zaostaje za zemljama Europske unije" kazao je Kregar, dodajući da su značajan napredak ostvarile gotovo sve nove članice Unije.

Kao razloge hrvatskog pada u donji dio rang liste Kregar je naveo nedostatak uvjerljivosti u antikorupcijskim reformama te problem primjene donesenih zakona.

"Nikoga ne impresioniraju zakoni koji se ne provode", ustvrdio je Kregar, koji smatra da će iduće godine Hrvatska biti ocijenjena još lošije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se trend pada smanjio te da Hrvatska prestane biti zemlja u kojoj se protiv korupcije "bori samo riječima" TI predlaže izradu novog Nacionalnog programa za suzbijanje korupcije. Naglasili su da je zadaća postojećeg programa bila buđenje svijesti o postojanju korupcije te da je vrijeme za "drugi korak", u kojem bi se jasno identificirali nositelji programskih akcija. Ujedno su pozvali Vladu i predsjedničke kandidate da se jasno odrede prema korupciji u društvu.

Rezultate istraživanja Indeksa percepcije korupcije za 2004. danas su objavile sve nacionalne organizacije TI-a.

Prvo mjesto, već petu godinu zaredom drži Finska, čija ovogodišnja ocjena iznosi 9,7. Na drugom mjestu je Novi Zeland, treće dijele Danska i Island, a slijede ih Singapur, Švedska i Švicarska. Sjedinjene Države zauzele su 17. mjesto.

Od Hrvatskoj susjednih zemalja Slovenija je zauzela 31. mjesto, Mađarska 42., koje dijeli s Italijom, dok je Bosna i Hercegovina na 82. mjestu. Srbija i Crna Gora te Makedonija dijele 97. mjesto.

Od tranzicijskih zemalja Češka zauzima 51. mjesto, Slovačka 59. mjesto, Bugarska 54., a Rumunjska 87. mjesto.

Od 146 zemalja, njih 106 je ocijenjeno s manje od 5, a 60 zemalja imaju ocjenu manju od 3, što pokazuje da je korupcija u porastu.

Stanje je najteže u Bangladešu, na Haitiju, Nigeriji, Čadu, Mianmaru, Azerbajdžanu i Paragvaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara