Hrvatska i Bugarska potpisale sporazum o suradnji u procesu približavanja EU

HRVATSKA ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović potpisala je u ponedjeljak u Zagrebu s bugarskom ministricom za europske poslove Meglenom Kunevom Sporazum o suradnji u procesu približavanja i pristupa EU.

Kako je u izjavi za novinare nakon svečanosti potpisivanja rekla hrvatska ministrica, sporazumom su obuhvaćeni procesi međusobne suradnje između ministarstava vanjskih poslova i ministarstava europskih integracija te parlamenata dviju zemalja u cilju jačanja međusobnih interesa i međusobne pomoći u procesu europskih integracija.

"On obuhvaća različite vidove suradnje, od bilateralnih odnosa do suradnje u multilateralnim organizacijama, razmjene stručnjaka, iskustava i logističke pomoći", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska će pozorno pratiti Bugarsku, koja ima status kandidata za članstvo u EU, učiti od nje i koristiti se njezinim iskustvima u pregovorima, rekla je ministrica Grabar-Kitarović.

"Vjerujem da će razmjena iskustava, posebice u pogledu priprema za korištenje programa financijske i tehničke pomoći te usklađivanja zakonodavstva, pomoći Hrvatskoj da do 2007. postigne spremnost za punopravno članstvo u EU", izjavila je hrvatska ministrica tijekom razgovora s Meglenom Kunevom.

"Još jednom bih željela naglasiti punu potporu bugarske strane. Ovaj sporazum nije samo diplomatski, administrativni dokument, već je izraz podrške iz srca koju Bugarska pruža Hrvatskoj na putu u punopravno članstvo u EU. Vi to članstvo zaslužujete", rekla je novinarima Meglena Kuneva.

Bugarska ministrica za europske poslove tijekom posjeta Zagrebu sastala se i s potpredsjednicom Hrvatskog sabora Đurđom Adlešić, a predviđen je i susret s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara