Hrvatska i Francuska postaju strateški partneri, Sarkozy uskoro u Hrvatskoj?

Hrvatska i Francuska postaju strateški partneri, Sarkozy uskoro u Hrvatskoj?

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

HRVATSKI veleposlanik u Francuskoj Mirko Galić kazao je da bi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy uskoro trebao posjetiti Hrvatsku.

"Po pravilu uzvrata, koji vrijedi u diplomaciji, do posjeta predsjednika Sarkozyja Hrvatskoj trebalo bi doći. Na tome se radi, postoje svi uvjeti i razlozi za njegov posjet, pa i jedan novi, dodatni, s obzirom na to da je Hrvatska dobila novog šefa Vlade i šefa države: postoji potreba za prvim susretom, a vjerojatnije je da će do njega doći u Zagrebu. No, ne treba isključiti ni brzopotezne susrete prije toga s našim predsjednikom. Danas je međudržavnička komunikacija toliko pojednostavljena da su takvi susreti postali uobičajeni", kazao je Galić za Slobodnu Dalmaciju.

Prema Galićevim riječima, "klima u odnosima između Hrvatske i Francuske takva je da se uskoro može očekivati dizanje na rang strateškog partnerstva". "Priprema takvog ugovora u završnoj je fazi. Kod francuskog vodstva zapažam interes da podupru Hrvatsku, ne samo u međudržavnim odnosima, već i u njenim naporima da se uključi u europsku obitelj", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Francuska bezrezervno stoji na strani ulaska Hrvatske u EU"

Galić je rekao da Francuska gotovo "bezrezervno stoji na strani ulaska Hrvatske u Europu, ali da moramo stvoriti standarde europskog ponašanja i politike prije nego što uđemo u tu obitelj, da ne unosimo u nju svoje probleme već vrijednosti i da istodobno postanemo dio zajedničkih europskih vrijednosti koje ćemo razvijati".

Veleposlanik kaže da Francuzi najprije hvale ljepotu naše zemlje, bogatstvo kulture i povijesti, gostoljubivost ljudi. "Kako Francuzi ne znaju naš jezik, htjeli bi da Hrvati s kojima komuniciraju, od recepcionera i konobara do carinika i policajca, govore barem malo francuski. Znaju se žaliti na kazne u prometu, najčešće ne razumiju zbog čega su kažnjeni. Ostalo su samo superlativi", dodao je Galić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara