Hrvatska i Rusija potpisale sporazum o reguliranju klirinškog duga

HRVATSKI ministar financija Ivan Šuker i zamjenik ruskog ministra financija Sergej Storčak potpisali su u ponedjeljak u Moskvi Sporazum između Vlade RH i Vlade Ruske Federacije o reguliranju obveza bivšeg SSSR-a prema Hrvatskoj po obračunima vezanim uz robnu razmjenu između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, priopćila je Vlada RH.

Potpisivanjem Sporazuma, koji je rezultat dugotrajnih pregovora, Hrvatska je, kao prva od zemalja sljednica bivše SFRJ, uredila važno pitanje podmirivanja duga u iznosu od 185,7 milijuna američkih dolara, isporukom roba i usluga, a u ugovorenom godišnjem iznosu od 37,1 milijuna američkih dolara tijekom idućih pet godina, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska strana odlučila se za naplatu isporukom roba i opreme, budući da to pruža mogućnost realizacije potraživanja kroz pet godina, te putem proizvoda visoke tehnologije koji su Hrvatskoj potrebni. Riječ je o opremi za TE Sisak, višenamjenskim helikopterima i sredstvima za pripremu projekta plinovoda iz Mađarske do Donjeg Miholjca, navodi se u priopćenju.

Nakon potpisivanja Sporazuma o reguliranju klirinškog duga, ministra Šukera i hrvatsko izaslanstvo primio je ruski ministar financija Aleksej Kudrin i tom prigodom potvrđen je obostran interes za jačanjem gospodarske suradnje između dviju zemalja, osobito u području energetike. Ministar Šuker je potvrdio interes Vlade RH i za proširenjem investicijske suradnje u oblasti energetske infrastrukture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara