Hrvatska i SAD jačaju obrambenu suradnju

HRVATSKA i Sjedinjene Države zadovoljne su napretkom u obrambenoj suradnji, a sljedećih godinu dana planiraju je ojačati kako bi poduprli nastojanja Hrvatske za članstvo u NATO-u, suglasila su se u petak izaslanstva ministarstava obrane dviju zemalja.

Izaslanstva su u četvrtak i petak u Washingtonu održala druge godišnje obranbene konzultacije.

Sastanku su supredsjedali hrvatski ministar obrane Berislav Rončević i vršitelj dužnosti zamjenika američkog ministra obrane za međunarodnu sigurnosnu politiku James MacDougall.

Oni su u zajedničkoj izjavi nakon konzultacija pozdravili napredak u hrvatsko-američkim projektima do kojeg je došlo od posjeta američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda Hrvatskoj u veljači 2004. godine.

Rončević i MacDougall suglasili su se da se dvije strane u idućih godinu dana usredotoče na nekoliko konkretnih područja kako bi se poduprle aspiracije Hrvatske za članstvo u NATO savezu.

Dogovorili su se da će raditi na usklađivanju hrvatskih oružanih snaga s NATO standardima kroz preustroj i modernizaciju, na rješavanju pravnih pitanja kako bi se ojačala obrambena suradnja dviju zemalja te na zajedničkim aktivnostima na području sigurnosti granica i komunikacija na moru.

U izjavi se kaže da SAD planira izraditi ažuriranu procjenu hrvatskih oružanih snaga koja će američkom ministarstvu obrane poslužiti kao osnova za potporu reformi hrvatske vojske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glede pravnih pitanja, riječ je o preciziranju statusa američkih vojnika koje se uvježbavaju u Hrvatskoj te već predloženim izmjenama hrvatskog pomorskog zakonika kako bi se omogućilo da američki ratni brodovi na nuklearni pogon mogu uplovljavati u hrvatske teritorijalne vode, pojasnila je novinarima pomoćnica ministra obrane Jelena Grčić Polić.

Američka strana zahvalila je Hrvatskoj za doprinos u globalnoj borbi protiv terorizma, uključujući raspoređivanje kontigenta vojne policije u Afganistanu, kao i namjeru Hrvatske, Albanije i Makedonije da u okviru Jadranske povelje pošalju u Afganistan zajednički medicinski tim.

Izjava naglašava da će nedavno potpisani memorandum o suglasnosti o korištenju hrvatskog zračnog prostora i poligona dati više mogućnosti za zajedničku obuku hrvatskih i američkih vojnika.

Grčić Polić je rekla da se radi o vježbalištu Slunj i dodala da će SAD do listopada ove godine u infrastrukturu na tom poligonu uložiti 800.000 dolara.

Dvije strane suglasile su se da iduće bilateralne obrambene konzultacije održe sljedeće godine u Hrvatskoj.

Ministar Rončević je u petak u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu dvojici američkih časnika uručio hrvatska odlikovanja kojima ih je predsjednik Stjepan Mesić odlikovao za promicanje obrambene suradnje između Hrvatske i Sjedinjenih Država.

Brigadir David Allwine, donedavni vojni izaslanik u Hrvatskoj, odlikovan je Redom Hrvatskog pletera, a njegov zamjenik kapetan korvete Robert Allen Redom Hrvatskog trolista.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara