Hrvatska ima nafte za samo 15 dana

HRVATSKO tržište raspolaže petnaestodnevnim zalihama naftnih derivata, što je u skladu s postojećim Zakonom o tržištu nafte i naftnih derivata. Europske zemlje, uključujući i susjednu Sloveniju, raspolažu tromjesečnim rezervama nafte.

INA je potvrdila da ispunjava zakonsku obvezu, tj. da osigurava petnaestodnevu zalihu nafte i naftnih derivata za potrebe građana i industrije. Još na jesen iz Ministarstva gospodarstva moglo se čuti da Hrvatska ima spreman prostor za skladištenje tromjesečnih obveznih naftnih rezervni, no budući da ne postoji zakonska regulativa cijeli sustav ne može profunkcionirati.

Zakonodavni okvir počeo se pripremati još prije dvije godine, a prema informacijama iz Ravnateljstva za robne zalihe prijedlog zakona koji bi trebao regulirati to područje dovršen je, i očekuje se da će uskoro biti donesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakoni Europske unije nalažu članicama da moraju imati obvezne zalihe naftnih derivata koje mogu pokriti tromjesečno razdoblje, kako bi se osiguralo stabilno tržište nafte u kriznim situacijama.

U slučaju američko-britanskog napada na Irak cijena sirove nafte na svjetskom tržištu drastično će porasti.

Analitičari OPEC-a predviđaju da će cijena barela sa sadašnjih 29 dolara skočiti na najmanje 40 dolara, dok analitičari CIA-e sumnjaju da će doseći čak 80 dolara. U tom slučaju, Hrvatskoj predstoji poskupljenje naftnih derivata od najmanje 25 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara