Hrvatska ima najskuplji parlament

Hrvatska ima najskuplji parlament

IAKO je susjedna Mađarska dva puta bogatija od Hrvatske naši saborski zastupnici imaju puno veće plaće: oni u džep mjesečno stavljaju minimalno 1700 eura dok njihove kolege u Mađarskoj svega 770 eura.

Osnovana plaća zastupnika u Hrvatskoj je 1700 eura a maksimalna 2500 eura. Prosječna plaća zastupnika od 12 700 kuna tri puta je veća od prosječne plaće građana koja iznosi 4129 kuna. Svi zastupnici maju pravo na paušalni iznos od 1700 kuna, naknadu troškova za korištenje privatnih automobila, dnevnice u Hrvatskoj od 170 kuna, dok u inozemstvu nema ograničenja za putne troškove. Imaju pravo koristiti kreditne kartice, besplatan prijevoz u javnom i gradskom prometu, dodatak za odvojeni život od 1000 kuna, za najamninu stanova dobivaju 2500 kuna, a za plaćanje režija 500 kuna. Za službena putovanja mogu koristiti službene automobile i mobitele.

Dr. Laszlo Botka, parlamentarni zastupnik u mađarskom parlamentu, za Globus je rekao kao život njega i njegovih kolega nije niti malo luksuzan. Njegova plaća je samo dva puta veća od prosječne plaće u državi, ili, za usporedbu, iznosi kao plaća srednjoškoloskog profesora s dvadesetogodišnjim iskustvom, inženjera s deset godina iskustva, ili suca početnika. Mađarski zastupnici, prema riječima nekada najmlađeg mađarskog zastupnika, najčešće žive u trosobnim ili četverosobnim stanovima ili manjim kućama, i imaju automobile prosječne kategorije. Maksimalna plaća zastupnika u Mađarskoj iznosi 2000 eura.

U Sloveniji, koja ostvaruje dvostruko veći bruto-društveni proizvod, zastupnici imaju 100 eura veće minimalne plaće od zastupnika u Hrvatskoj. No, u obzir treba uzeti činjenicu da parlamentarci u Sloveniji imaju daleko manje privilegije o hrvatskih kolega: nemaju plaćen javni prijevoz, nemaju službene automobile, nemaju domaće dnevnice, pravo na službeni stan imaju samo zastupnici koji žive dalje od 60 kilometra, za troškove mobitela dobivaju 1600 kuna, ali se svi privatni razgovori trebaju označiti, ne primaju naknadu za korištenje privatnog automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Minimalna zastupnička plaća u BiH iznosi 680 eura, što je 250 posto više od prosječne plaće. Uz plaće, svaki zastupnik mjesečno dobiva paušalnu osnovicu od 3000 kuna, 1400 kuna za odvojen život i 1700 kuna za stan. Domaća dnevnica iznosi 120 kuna, a strana 400 kuna. Korištenje službenih automobila imaju samo članovi predsjedništva, kao i dodatak od 700 kuna za plaćanje telefonskih računa.

Osnovna plaća zastupnika u republičkoj Skupštini Srbije iznosi 370 eura, što je dvostruko više od prosječne plaće u Srbiji koja iznosi 1150 kuna. Posebnih dodatka na plaću nemaju. Pokrivaju im se troškovi korištenja privatnih automobila, imaju besplatan gradski prijevoz, a željeznički ili zrakoplovnu kartu ne plaćaju samo ako putuju na sjednice Skupštine. Nitko nema pravo na državi stan, već su ima na raspolaganju pet hotela srednje kategorije.

U Slovačkoj minimalna plaća zastupnika je 1400 eura, što je četiri puta više od prosječne plaće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara