Hrvatska ima najveći prosjek bolovanja u Europi

Hrvatska ima najveći prosjek bolovanja u Europi

NAKON što je Hrvatska prije nekoliko dana zauzela četvrto mjesto u pijančevanju, svi oni koji su negodovali zbog toga što nam je postolje izmaklo, došli su na svoje. Naime, prema izvješću Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (EUROFOUND), na ljestvici Europljana sa najdužim bolovanjima Hrvatska je zauzela drugo, a u prosječnom broju dana bolovanja po stanovniku uvjerljivo prvo mjesto.

Opsežno izvješće koje je osim 25 zemalja članica EU obuhvatilo i Bugarsku, Rumunjsku, Hrvatsku i Tursku, pokazalo je kako Hrvatska sa 14.1% nezaposlenih zauzima 3. mjesto iza Poljske sa 18.3% i Slovačke sa 17.3%. Hrvatska se pri samom vrhu nalazi i po raznim oblicima nasilja na radnom mjestu.

I dok je europski prosjek oko 35%, čak oko 52% Hrvata smatra kako im posao utječe na zdravlje. Vodeći na ljestvici su Grci sa oko 68%, a posljednji Britanci sa oko 21%.

Ono u čemu je Hrvatska ovog puta osvojila zlatnu medalju je prosječan broj dana provedenih na bolovanju - sa 9.2 dana u prosjeku nalazi se daleko iznad europskog prosjeka od 4.5 dana. Najmanje su na bolovanju Rumunji sa svega 2 dana u prosjeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječno trajanje bolovanja u Europi je oko 20 dana. Hrvati su i u toj kategoriji daleko nadmašili europski prosjek sa oko 50 dana i time osvojili europsko srebro. Apsolutni rekorderi u ovoj kategoriji su Portugalci sa prosjekom od oko 65 dana.

Cjelokupno izvješće možete pogledati ovdje.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara