Hrvatska još traži 1.275 nestalih i zatočenih osoba

HRVATSKA još traži 1.275 osoba nestalih u srpskoj agresiji na Hrvatsku, rekao je u srijedu u Zagrebu predstojnik Vladina Ureda za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić.

"U ovom trenutku vodi se postupak traženja za još 1.275 osoba", rekao je Grujić novinarima nakon završetka sastanka radnih skupina Vladina Ureda za zatočene i nestale i Komisije Savjeta ministara Srbije i Crne Gore za humanitarna pitanja i nestale osobe.

Dvodnevni sastanak održan je nakon višemjesečene stanke zbog državnog preustroja Srbije i Crne Gore.

Srbija i Crna Gora, prema riječima Maksima Koraća, predsjednika Komisije Savjeta ministara Srbije i Crne Gore za humanitarna pitanja i nestale osobe, na teritoriju Hrvatske službeno traži 520 svojih državljana.

Osim toga, srpske izbjeglice iz Hrvatske potražuju 2.701 osobu, rekao je. Riječ je o neslužbenim podacima koji se odnose na hrvatske državljane srpske nacionalnosti.

Prema riječima pukovnika Grujića, srpska strana na sastanku je obećala nastavak ekshumacija neidentificiranih osoba na teritoriju Srbije i Crne Gore.

Na području Sremske Mitrovice, Novog Sada i Šida dosad su ekshumirani posmrtni ostaci 189 osoba, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dogovoreno je da će iduće ekshumacije biti na području Beograda i Pančeva, dodao je Grujić.

U Beogradu je pokopano oko 60 osoba čiju ekshumaciju traži Hrvatska, a u Pančevu oko deset.

Termin tih ekshumacija bit će određen naknadno, na idućem sastanku u Beogradu.

Od Srbije i Crne Gore zatražena je i dokumentacija o Vukovarskoj bolnici, koju je, prema izjavama svjedoka, bivša JNA odnijela u Beograd, rekao je Grujić.

Zatraženi su također i podaci o nizu premještenih masovnih grobnica s ranije okupiranih područja Hrvatske u čemu je sudjelovala bivša JNA, rekao je.

Prema podacima Vladina Ureda za zatočene i nestale, u Hrvatskoj je dosad ekshumirano ukupno 3398 žrtava i to iz 136 masovnih grobnica i niza pojedinačnih grobova. Identificirano je ukupno 2810 osoba, od čega ih je 1211 traženih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara