Hrvatska kladioničarska mafija dobila zatvorske kazne

NJEMAČKI Hrvat Ante Šapina osuđen je na 35 mjeseci zatvora zbog namještanja utakmica u Njemačkoj, a sada već bivši nogometni sudac Robert Hoyzer na 29 mjeseci.

Kako javlja Asociated Press, iako je tužiteljstvo za Roberta Hoyzera, koji je priznao namještanje i pokušaj namještanja devet utakmica, tražilo da dobije uvjetnu dvogodišnju zatvorsku kaznu uz rok kušnje koji će odrediti sud, sutkinja Gerti Kranner odlučila je poslati ga u zatvor.

Hrvat Ante Šapina, koji je priznao namještanje utakmica dobio je zatvorsku kaznu od 35 mjeseci, koliko je tužiteljstvo i zatražilo.

Drugi sudac upleten u namještanje utakmica Domink Marks, dobio je 18-mjesečnu uvjetnu kaznu, iako je za njega tužiteljstvo tražilo dvogodišnju zatvorsku kaznu. Podsjetimo, on je priznao da je primio novac od Šapine, ali ne i da je namještao utakmice.

Braća Ante Šapine, Milan i Filip, dobili su također uvjetne kazne i to u trajanju od 16 odnosno 12 mjeseci. Za njih je tužiteljstvo predložilo kazne do godine dana zatvora.

Sutkinja Krame kazala je kako je 26-godišnjeg Hoyzera poslala u zatvor jer kao odrasla osoba počinio teško kazneno djelo.

"Očito je da je Šapina bio iza scene." - kazala je sutkinja.

"Sam je izabrao kada, kako i hoće li se kladiti." - objasnila je sutkinja njegovu presudu.

Podsjetimo, braća Šapina su namještajući utakmice zaradili preko dva milijuna eura u skandalu koji je potresao njemački nogomet.

Odvjetnici Ante Šapine tražili su od suda da ga oslobodi, kazavši kako nije imao kriminalne namjere kladeći se, te da je patio od ovisnosti o klađenju koja je izmakla kontroli.

Najveći iznos Ante Šapina je zaradio 30. ožujka 2004. kada je položio okladu od 240.000 eura na pobjedu Duisburga na gostovanju kod Karlsruhera. Duisburg je uz pomoć suca Marksa pobijedio u toj utakmici sa 3:0, a Šapini su kladionice isplatile 870.000 eura dobitka

Tužiteljstvo je kazalo kako smatra da se u periodu od travnja do listopada 2004. godine namjestili 23 utakmice, većinom u nižim njemačkim ligama.

I Šapinu i Hoyzera uz to očekuju građanske tužbe od Njemačkog nogometnog saveza, koji će morati isplatiti klubove oštećene u namještenim utakmicam, ali i kladionica koje su izgubile novac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara