Hrvatska na petom mjestu po uživanju alkohola u Europi

Hrvatska na petom mjestu po uživanju alkohola u Europi

U NAS se godišnje po glavi stanovnika popije 10,9 litara alkohola, što Hrvatsku svrstava na peto mjesto europske rang-liste zemalja u kojima se najviše pije, pokazuju istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) provedena u sklopu europskih istraživanja o ovisnostima.

U Hrvatskoj je oko šest posto stanovništva ovisno o alkoholu, a istraživanjem HZJZ-a potvrđeno je da je alkohol sve privlačniji mladim naraštajima.

Deset i više puta u Hrvatskoj je neko alkoholno piće konzumirao svaki deseti tinejdžer i svaka petnaesta tinejdžerica.

Više no u Hrvatskoj pije se u Luksemburgu - 13,7 litara, Češkoj - 11,5 litara, Mađarskoj - 11,3 litara i Njemačkoj - 11 litara po glavi stanovnika godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europi se pije više no igdje drugdje u svijetu, a potrošnja alkohola u nekim zemljama, poput Velike Britanije, i dalje raste. Tako je "Daily Mail" objavio podatak da se u posljednjih 40 godina na Otoku konzumacija alkohola udvostručila te da opijanje u ranoj životnoj dobi stoji glave čak 22.000 Britanaca godišnje.

Za razliku od ostalih dijelova Europe, u Britaniji je zabilježen stalni porast bolesti jetre - u muškaraca za 75 posto, a u žena za 50 posto.

Ipak, kada se govori o smrtnosti uslijed bolesti jetre, Austrija je i dalje na prvom mjestu - na 100.000 stanovnika godišnje umire 43,5 muškaraca i 16,7 žena. Slijede Portugal, Italija, Njemačka, Francuska i Španjolska.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara