Hrvatska ne čini dovoljno u sprečavanju trgovine ljudima

TRGOVINA ljudima godišnje donosi više od 10 milijardi dolara organiziranim kriminalcima, a takve aktivnosti naročito su izražene u svim zemljama Balkana, uključujući i Hrvatsku, tvrdi UNICEF, Fond Ujedinjenih naroda za djecu.

UNICEF je ovih dana upozorio zemlje Balkana, a među njima i Hrvatsku, da unatoč strogim zakonima koji zabranjuju trgovinu ljudima ne čine dovoljno kako bi se spriječila ta vrsta organiziranog kriminala.

Prema procjenama, u svijetu je godišnje čak 2 milijuna žrtava trgovine ljudima, dok za Hrvatsku ne postoje precizni podaci. Zna se samo da je konkretna pomoć pružena u zbrinjavanju 33 žrtve. Kako je ovih dana objavio Radio 101, žrtve inače dolaze iz Rumunjske, Ukrajine, BiH, SiCG, Slovačke, dok Hrvatska nije samo zemlja tranzita, nego i zemlja odredišta i podrijetla žrtava.

"Počinitelji najčešće putem obmane, putem obećanja primamljivih poslova u inozemstvu da će osobe biti babysitterice, ugostiteljske djelatnice, manekenke, prodavačice slika i slično, vrbuju osobe i na taj način žrtve ulaze u začaran krug trgovanja ljudima gdje dolaze u zemlje zapadne Europe u kojima pak bivaju prisiljavane ne samo na seksualnu eksplataciju nego i na prosjačenje, prisilni rad i slično." – pojasnila je Sandra Veber iz Uprave krim policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se postigla što veća uvjerljivost, nerijetko se za poslove koje bi potencijalne žrtve navodno trebale obavljati organiziraju audicije i snimanja, a dio naizgled legalnih agencija za modele, turističkih ili au-pair agencija, zapravo su samo paravan za kriminalne organizacije koje se bave trgovinom ljudi.

Nažalost, često se događa da ljudima trguju ljudi koji ih osobno poznaju – poznanici, prijatelji ili čak rođaci, a žrtvama se na razgovoru za posao gotovo u pravilu obeća plaćanje putnih troškova, te sređivanje vize i radne dozvole za rad u inozemstvu.

Prije ili za vrijeme puta u inozemstvo, žrtvama se pod krinkom "sigurnosti" oduzimaju osobni dokumenti, a po dolasku na odredište žrtve preuzima za to predviđena osoba, koja im daje nove, lažne dokumente, te organizira daljnju prodaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara