Hrvatska obilježava Dan neovisnosti

Hrvatska obilježava Dan neovisnosti
HRVATSKA danas obilježava državni blagdan Dan neovisnosti, budući je toga dana 1991. Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je odlukama, uz ostalo, utvrdio da Republika Hrvatska više ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ ne smatra legitimnim i legalnim, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije SFRJ. Utvrđeno je i da Jugoslavija, kao državna zajednica, više ne postoji.

Sabor je donio i zaključke u kojima je jasno istaknuo da je na Hrvatsku izvršena agresija od strane Srbije i tzv. JNA, a JNA je proglasio agresorskom i okupatorskom.

Prethodnog dana, 7. listopada 91., istekao je tromjesečni moratorij na hrvatsku odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, Brijunskom deklaracijom od 7. srpnja, na zahtjev Europske zajednice da se jugoslavenska kriza rješava mirnim putem, primjena saborske odluke o samostalnosti i suverenosti odgođena je za tri mjeseca.

Nakon isteka moratorija, Hrvatski sabor je 8. listopada na sjednici svih triju, tadašnjih, saborskih vijeća donio odluku o raskidu državnopravnih veza RH s bivšom SFRJ.

Zbog mogućeg napada tadašnje JNA i srpskih terorista sjednica je u tajnosti održana u podrumu Inine zgrade u zagrebačkoj Šubićevoj ulici, jer je prethodnog dana 7. listopada zrakoplov jugo vojske raketirao Banske dvore, tadašnje sjedište hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Inače, u razdoblju tromjesečnog moratorija kojeg je Europska zajednica zahtijevala zbog mogućnosti da se kriza riješi mirnim putem, JNA i srpski teroristi pojačali su agresiju na hrvatske gradove i sela. Bezobzirno su uništavane bolnice, škole, crkve, kulturni spomenici i drugi civilni objekti.

Dan neovisnosti 8. listopada u kalendar državnih blagdana uveden je 2001. godine izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, a prvi je put obilježen 2002. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara