Hrvatska po demokratskim reformama prva u regiji ali iza istočnoeuropskih članica EU

PREMA izvješću o demokratskom razvoju među 29 tranzicijskih zemalja Hrvatska se nalazi na 11. mjestu, iza deset istočnoeuropskih članica EU-a, no ipak kao prva u regiji. Izvješće pod nazivom "Zemlje u tranziciji 2008." koje je obuhvatilo zemlje u istočnoj Europi i Euroaziji napravila je američka nevladina organizacija Freedom House.

Hrvatska je prema izvješću zabilježila blagi napredak u reformama, no problem su i dalje ostali pravosuđe i korupcija. "Umjereno nacionalistička" Vlada premijera Ive Sanadera, po ocjeni izvješća, nastavila je sa sporom konsolidacijom reformi vladinih institucija u prošloj godini.

Sanaderova Vlada isto tako je pokazala kako je sposobna provesti umjerene reforme institucija bez značajnijeg političkog ili socijalnog previranja, navodi se u izvješću, koje isto tako dodaje kako u biti nisu postignuta nikakva spektakularna postignuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Freedom House razvoj demokracije ocjenjuje u rasponu od 1 do 7, gdje je 1 najbolja ocjena, prema nekoliko indikatora i prema ukupnom rezultatu. Hrvatska je tako ove godine ostvarila rezultat od 3,64, dok je prošle godine on bio nešto slabiji i iznosio 3,75. Neovisnost medija ocijenjena je s 3,75, za razliku od prethodne godine kad je ocijenjena s 4,00. Postignut je i pomak u suzbijanju korupcije, s 4,75 u 2007. na 4,50 u ovoj godini.

Tranzicijske zemlje članice EU imaju prosjek ocjena 2,21, dok prosječna ocjena za jugoistočnu Europu, bez Kosova, iznosi 4,00. Zemlje bivšeg SSSR-a, bez baltičkih zemalja, dobile su prosjek ocjena 5,75.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara