Hrvatska povukla veleposlanika iz Slovenije

ZBOG prijedloga o ekološkoj zoni, Hrvatska je povukla hrvatskog veleposlanika u Sloveniji Maria Nobila na hitne konzultacije.

Iz Vlade poručuju da bez obzira na naglašavanje slovenske strane da se radi o privremenoj granici navedenog pojasa, činjenica je da navedene koordinate južne privremene granice ekološkog pojasa predstavljaju posezanje u hrvatsko državno područje.

Na Internet stranicama Hrvatske Vlade, objavljeno je da je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u nastalim okolnostima pozvalo veleposlanika Republike Hrvatske dr. Maria Nobila u Ljubljani na hitne konzultacije.

Ministarstvo je također pozvalo slovenskog veleposlanika Petera A. Bekeša da pruži potrebne informacije i objašnjenja.

Državni tajnik Hido Biščević izvijestit će veleposlanike Europske unije u Zagrebu o nastaloj situaciji i hrvatskim stajalištima.

U Vladinom priopćenju nadalje stoji da je prijedlog zakona pravno neutemeljen i ništavan, te da nema i ne može imati pravnog učinka.

Prijedlog objektivno odražava pokušaj iskazivanja teritorijalnih pretenzija i time je duboko protivan međunarodnom pravu i temeljnim načelima međunarodnih odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada posebno naglašava da slovenska odluka i postupak njenog donošenja odudaraju od sadržaja i duha Zajedničke izjave o izbjegavanju incidenata kojom je potvrđeno da nijedna strana neće donositi odluke kojima bi se stvaralo novo stanje uz granicu.

Vlada Republike Hrvatske ovom prigodom ponavlja poziv Republici Sloveniji da prihvati podnošenje spora o granici na moru nekom međunarodnom pravosudnom tijelu koje može osigurati rješavanja tog pitanja u duhu međusobnog povjerenja, prijateljstva i trajne dobrosusjedske suradnje.

Hrvatska nema razloga za opterećenost ili nervozu ovim povodom, jer je pravna i politička ispravnost hrvatskih stajališta o ovom pitanju neupitna, stoji u priopćenju Vlade.

U razgovoru za slovenski 24ur, slovenski ministar Dimitrij Rupel je odgovorio na prioćenje i iznio svoja stajališta.

"Više puta se već dogodilo da ono što smo dogovorili nije održano. Ako ćemo se interno dogovarati o arbitraži, strah me je da bi se arbitar nakon dogovora, kada mu ta odluka više neće odgovarati, mogao predomisliti. Podsjetimo se da su se vlade ranije već dogovarale o nekom sporazumu, koji kasnije nije vrijedio. Ukratko, arbitraža je svakako jedna od mogućnosti koja nije isključena. " - kazao je Rupel.

"Mislim da je Hrvatska ta koja pokušava preliminarno djelovati, koja nas pokušava postaviti pred činjenice, a da je Slovenija ta koja reagira mirnije i odmjereno." - dodao je Rupel.

(Foto: Pop TV)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara