Hrvatska predložila Washingtonu najavu za NATO u Istanbulu

Hrvatska predložila Washingtonu najavu za NATO u Istanbulu
HRVATSKA je u petak u Washingtonu predložila Sjedinjenim Državama da se Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji na summitu NATO-a iduće godine uputi poruka da će uskoro biti pozvane u članstvo Sjevernoatlantskog saveza nakon što ispune uvjete za prijam, rekao je zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović.

Šimonović, te vršitelj dužnosti albanskog ministra vanjskih poslova Luan Hajdaraga i makedonska ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva su u petak u State Departmentu o napretku u pripremama tri zemlje za NATO na prvom ministarskom sastanku Partnerskog vijeća Američko-jadranske povelje razgovarali s američkim dužnosnicima koje je predvodio zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage.

"Hrvatska je izašla s inicijativom da se iskoristi sastanak na vrhu u Istanbulu da se pošalje jasna poruka da poziv za članstvo u NATO-u državama uskoro dolazi ovisno o njihovim vlastitim postignućima", rekao je za Hinu Šimonović nakon susreta.

Šimonović je predložio da se neposredno pred sastanak na vrhu NATO-a u Istanbulu organizira susret na vrhu na kojem bi sudjelovale i Hrvatska, Albanija i Makedonija i da se s toga sastanka pošalje poruka da poziv za članstvo u NATO-u dolazi onda kada ispune uvjete.

On je kazao da su inicijativu o sastanku i poruci na današnjem susretu podržali američki sugovornici iz State Departmenta, Pentagona i predstavnici Vijeće nacionalne sigurnosti Bijele kuće.

"To ne ovisi samo o SAD-u, ali inicijativa je dobro krenula",

dodao je Šimonović.

"Kakav će biti format tog sastanka, da li će s tog sastanka proizaći i neki dokument, što bismo mi voljeli, ostaje naravno za diskusiju i ostalim članicama NATO-a," rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska je u ovom svom prijedlogu imala na umu iskustvo sa susreta na vrhu Europske unije u Solunu ove godine, kad je dan ranije na najvišoj razini održan sastanak s kojega je odaslana poruka da su vrata EU-a otvorena za države procesa Stabilizacije i pridruživanja, onoga trenutka kad ispune uvjete.

Hrvatska, rekao je u četvrtak Šimonović nakon susreta u američkom Kongresu, očekuje u Istanbulu najavu poziva za članstvo, a potom bi prvi sljedeći summit, koji bi mogao biti 2006., bio prigoda da se Hrvatsku pozove u punopravno članstvo.

Armitage je rekao novinarima nakon susreta u State Departmentu da je u razgovoru o napretku tri aspiranta za NATO dobio "dobre naznake" od predstavnika sve tri zemlje o "ekonomskom i socijalnom razvitku" zemalja.

"Rekao sam našim prijateljima da Sjedinjene Države veoma cijene njihove aktivnosti s nama u globalnoj borbi protiv terorizma", kazao je Armitage. "To nećemo nikada zaboraviti".

Šimonović je kazao da su tri zemlje nakon što su izvijestile o napretku u prilagodbama NATO standardima dobile "ohrabrenje Sjedinjenih Država".

Hrvatska, Albanija i Makedonija očekuju punu potporu Sjedinjenih Država za uključenje u NATO prigodom sljedećeg kruga njegova proširenja, a u Washingtonu su u četvrtak i petak nastojale potaknuti potporu SAD-a za njihovo što brže uključenje u NATO.

Nakon razgovora u četvrtak s kongresnikom Douglasom Bereuterom, predsjednikom Pododbora za Europu, Odbora za vanjske odnose Zastupničkog doma Kongresa, i predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a, Šimonović je kazao kako je Bereuter poručio da niti u Parlamentarnoj skupštini NATO-a niti u američkom Kongresu ne postoji nikakav otpor daljnjem širenju NATO.

Potporu Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji obećali su u petak, na radnom doručku u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, u ime svojih zemalja sedam veleposlanika država Vilniuske skupine koje uskoro ulaze u NATO.

Sljedeći ministarski sastanak Partnerskog vijeća Američko-jadranske povelje trebao bi se održati iduće godine u Skoplju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara