Hrvatska prenosi iskustva u borbi protiv pušenja zemljama u regiji

U MINISTARSTVU zdravstva danas je održan sastanak nacionalnih povjerenika za prevenciju pušenja zemalja članica Pakta o stabilnosti, čiji će predstavnici u iduće tri godine u Hrvatskoj proći edukaciju s ciljem organiziranja javnozdravstvene kampanje po uzoru na našu "Recite DA nepušenju".

Edukacija stručnjaka iz Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Rumunjske, Srbije i Crne Gore te Hrvatske trajat će tri godine, a provodit će je Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar. Projekt će financirati europski Ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) s 800.000 eura.

Hrvatska je u suzbijanju pušenja pokazala dobre rezultate pa svoj model želimo prenijeti u zemlje u regiji koje imaju slične probleme, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Voditelj Odjela za promicanje zdravih stilova života pri europskom Uredu WHO Haik Nikogosian upozorio je da je pušenje glavni uzročnik smrtnosti u zemljama u razvoju, a drugi uzročnik smrtnosti u svijetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da su u svibnju, nakon tri godine pregovora, 192 zemlje članice Ujedinjenih naroda prihvatile Okvirnu konvenciju za suzbijanje pušenja čija bi primjena trebala pooštriti mjere zabrane reklamiranja cigareta i pušenja na javnim mjestima te povisiti poreze na cigarete.

Osim tih zadaća, regionalna suradnja važna je zbog internacionalnih mjera za suzbijanje krijumčarenja cigaretama što je danas globalni problem, rekao je Nikogosian.

Dosad je konvenciju potpisalo 77 zemalja, a ratificirale tri, no za njezino stupanje na snagu potrebna je ratifikacija 40 zemalja.

Hrvatska će Vlada, prema Vlahušićevim riječima, konvenciju potpisati u idućih mjesec dana, nakon što se o njoj usuglase ministarstva. Ratificirati je mora Hrvatski sabor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara